pancetta

Ez az étel egy olasz szalonnaféle, amelyet sóval, borssal és különböző fűszerekkel ízesítenek, majd hűtött körülmények között érlelnek, hogy gazdag, ízletes húsos szeleteket kapjanak. Kiválóan használható tésztaételekhez, salátákhoz és pizzákhoz, finom ízt adva a fogásoknak.

A pancetta az olasz konyha egyik jellegzetes alapanyaga, amely gazdag ízvilágával és sokoldalú felhasználhatóságával vált világszerte népszerűvé. Ez a hagyományos olasz szalonna különleges eljárással készül, és számos étel elengedhetetlen hozzávalója.

Mi is az a pancetta?

pancetta sertéshúsból, pontosabban a hasaaljából készülő szalonnaféle, amelyet sóval, fekete borssal és különféle fűszerekkel ízesítenek, majd hűtött körülmények között érlelnek több héten keresztül. Az érlelés során a hús gazdag, enyhén sós ízt nyer, amely tökéletesen illik a különböző olasz ételekhez. Vékony szeletekre vágva előételként is fogyaszthatjuk, de főzve is kiválóan megállja a helyét.

A készítése

Házilag készült 

A házi pancetta elkészítése gondos előkészületeket és türelmet igényel. Első lépésként a sertés hasaalját alaposan megtisztítják, majd kosher sóval és frissen őrölt fekete borssal dörzsölik be. Az ízesítéshez gyakran használnak fokhagymát, petrezselymet és bazsalikomot is, amelyek tovább gazdagítják a hús aromáját. Ezt követően a húst hűvös helyen, legalább két hétig érlelik, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek. Az érlelés végén feltekerik és vékony szeletekre vágják.

Kereskedelmi típusok

A kereskedelemben kapható pancetta többféle változatban elérhető, amelyek közül a leggyakoribbak a füstölt és a sózott típusok. A füstöltet hosszabb ideig érlelik, és gazdag, intenzív íz jellemzi. Ezzel szemben a sózott enyhébb aromájú, és gyakran olajban érlelik. Mindkét változat vékony szeletekben kerül forgalomba, és különböző ízesítésekben is megtalálható.

pancetta

 

A felhasználása a konyhában

Tésztaételek

Az olasz tésztaételek egyik alapvető hozzávalója a pancetta. A híres Spaghetti alla Carbonara például elképzelhetetlen nélküle. Ebben az ételben a ropogósra sütött pancetta találkozik a tojás, a Pecorino Romano sajt és a frissen őrölt fekete bors krémes szószával, amely tökéletes harmóniát alkot a tésztával. Egy másik népszerű fogás az Amatriciana szósz, amelyben a pancetta paradicsommal és csípős paprikával keveredik, gazdag ízvilágot teremtve.

Saláták és előételek

A pancetta ropogósra sütve kiváló kiegészítője lehet különböző salátáknak és előételeknek. Egy egyszerű rukkolasalátát például feldobhatunk ropogós pancettadarabokkal, parmezánforgácsokkal és balzsamecetes öntettel. Előételként a vékonyra szeletelt pancetta remekül illik friss mozzarellához és paradicsomhoz, egy csepp extra szűz olívaolajjal meglocsolva.

Pizzák

A pancetta gyakori feltét az olasz pizzákon is. Különösen jól harmonizál paradicsomszósszal, mozzarellával és friss bazsalikommal. A ropogósra sült pancetta gazdag ízt kölcsönöz a pizzának, amelyet tovább fokozhatunk például gombával vagy karamellizált hagymával.

Pancetta vs. bacon

Bár a pancetta és a bacon egyaránt sertéshúsból készülnek, jelentős különbségek vannak közöttük. A bacon általában sóval és esetenként szintetikus nitrátokkal kerül pácolásra, majd füstölik, ami erőteljes, füstös ízt eredményez. Az amerikai bacon gyakran almafa vagy hickory fa füstjén készül. Ezzel szemben a pancetta sóval, fekete borssal és különféle fűszerekkel kerül pácolásra, de nem füstölik, így íze lágyabb, gazdagabb és enyhén édeskés.

A pancetta hosszabb érlelési folyamaton megy keresztül, és gyakran henger alakúra tekerik vagy laposan érlelik, régiótól függően. Míg a bacon ropogósra sütve kiváló reggeli kiegészítő, a pancetta finomabb íze miatt ideális tésztaételekhez, levesekhez vagy akár nyersen, antipasti tálak részeként. Bár bizonyos receptekben helyettesíthetik egymást, a választás az étel kívánt ízprofiljától függ. A pancetta ott ragyog igazán, ahol finom édességre van szükség füstös íz nélkül, míg a bacon erőteljes, sós karakterével emeli az ételek ízét.