cserépkályha házilag

A címben feltett kérdésre a válasz, hogy igen is, meg nem is. Nagyon sok olyan pontja van az építésnek, ami házilag is elvégezhető, viszont vannak olyan fázisai is, amikor a szakember bevonása nemcsak szükséges, de törvényileg kötelező. A nosztalgia persze mindannyiunkat hatalmába kerít, és boldogan idézzük fel az emléket, amikor a téli szünet alatt meglátogattuk a nagymamánkat, akinél megtalálható volt a fűtőberendezésnek ez a típusa.

Kedves emlék, jó is lenne újra átélni, csakhogy a cserépkályha házilag való megépítése több hátrányt tartogat, mint előnyt. Először is nagyon nehéz, bonyolult és fáradtságos feladat. Ha a szükségtelenül kemény munka miatt még nem is mondana le a dologról, akkor is ott van a tény, hogy a cserépkályha házilag, de akár szakember által megépítve is igen költséges.

Mind az alapanyagok, mind a munkadíj rettentő drága. Nem is beszélve arról a tényről, hogy a legtöbb enteriőr hangulatán inkább csak rontani képes ahelyett, hogy javítana, hiszen ezek a darabok egy már letűnt korból valók. Ámde nem kell nagyon elkeseredni, létezik egy köztes megoldás is, amely egy csapásra megoldja a cserépkályha házilag kérdéskör problémáját, ami pedig a cserépkályha kandalló.

Ezek a darabok egyesítik a cserépkályha és a kandalló jó tulajdonságait, ráadásul jóval egyszerűbb megépíteni is. Ez esetben a legbonyolultabb művelet a kályhacső behelyezése, amihez célszerű szakember segítségét igénybe venni. Az előző jó tanács nyomós okokkal támasztható alá, amelyek között szerepel a család biztonsága, a felelősségvállalás és természetesen a garancia megléte sem elhanyagolható.

Fontos azt is tudni, hogy a kályhacső bekötés, előtt a kéményt minden esetben ellenőriztetni kell, hogy alkalmas-e a befogadásra, kell-e takarítani vagy valamit javítani rajta. Nem hangzik túl egyszerűnek, nem is az, de feltétlenül szükséges, aminek elsődleges oka a biztonság. A kéményekkel kapcsolatos összes szabályozást megtalálja az MSZ 845 számú szabványban. Ha nincs olvasgatós és jogi szöveget értelmezős kedvében, akkor tényleg egyszerűbb specialistára bízni. Ő tudni fogja, hogy a megfelelő kályhacső csak 2 mm vastag fekete acélból vagy 0,8-1 mm vastag saválló acél alapanyagból készülhet.

Az előbbi egy jóval olcsóbb megoldás, viszont megvan az a veszélye, hogy korrodálhat. Az utóbbi típusú kályhacső majdhogynem örök élettartammal rendelkezik, ennek megfelelően pedig sokkal drágább. Igaz, hogy ezt az összeget csak egyszer kell kifizetni, így ha nem szeretne vele többet bajlódni, akkor megéri.