pára az ablakon

Akár új építésű épületbe költözünk, vagy egy régi családi házban találjuk meg otthonunkat, előfordulhat, hogy penészednek a falak. Leggyakrabban egy sötét sarokban, a fürdőszobában vagy a csövek körül jelennek meg a gombatelepek, melyek nemcsak elcsúfítják a falat, hanem az egészségünkre is káros hatással vannak.

A penész kialakulását elsősorban a túl magas páratartalom és a szigetelés állapota határozza meg. Éppen ezért érdemes, akár megelőzésképpen is az Airfresh páramentesítő berendezései közül egyet beüzemelni. A modern készülékek az ideális páratartalmat biztosítják otthonunkban, így kialakítva a megfelelő életteret számunkra. Ahhoz, hogy kicsit jobban megértsük a párásodás folyamatát, nézzük, mi az összefüggés a levegő harmatpontja és a penészesedés között.

Ideális páratartalom

Otthonunk levegőjének minősége nagyban meghatározza a komfortérzetünket. A túl párás és a túl száraz levegő sem megfelelő ahhoz, hogy egészséges lakókörnyezetet alakítsunk ki. Az optimális 45-55% közötti páratartalom szinte valamennyi helyiségben megfelelő, bár a konyha, fürdőszoba kicsit mindig nagyobb értékekkel bír a vízpára mennyisége miatt.

A levegőben lévő pára mértékének kordában tartásához használhatunk különböző páramentesítő eszközöket, melyek segítségével megakadályozható a penészesedés. A nedves környezetben elszaporodó gombatelepeket az egészségre ártalmas hatásuk miatt meg kell szüntetni, valamint a helyiség esztétikáját is rontják.

Mi a harmatpont?

A környezetünkben lévő levegő többféle összetevőből áll. A nitrogén- és oxigéntartalmat szinte mindenki ismeri, pedig ezen kémiai elemek mellett számos egyéb szilárd részecskét is tartalmaz a levegő. A víz is egy ilyen elem, melynek átlagos értéke 50% körüli, viszont néhány tevékenység, mint például a főzés, tisztálkodás, tovább növelik ezt a mennyiséget. 

Egy bizonyos határon túl a levegőben felgyülemlett nedvesség kondenzáció formájában kicsapódik. Ez a harmatpont elérésekor következik be, mely alacsonyabb hőmérsékletű, mint a szobahőmérséklet. Ezért válik láthatóvá a hidegebb falfelületeken a lecsapódó pára. A penészesedés is azokon a területeken alakul ki, ahol a harmatpontot eléri a felületet.

Helyezzünk hangsúlyt a megelőzésre

A penész elsősorban nedves, sötét környezetben él és növekszik. Leggyakrabban a sarkokban alakulnak ki és telepet alkotó, fekete foltokban válnak láthatóvá. De sokszor tapasztalhatjuk, hogy a csempék fugái közé is beeszik magukat, melyek elcsúfítják a környezetet.

Az egészségre is igen ártalmas penész kialakulásának megelőzésére beüzemelhetünk páramentesítő készülékeket, melyek állandóan tartják a helyiségben az optimális páratartalmat. A súlyos légúti megbetegedések kialakulását, az épület és a berendezések állagromlását ezzel a lépéssel meg tudjuk előzni. Érdemes befektetni egy modern készülékbe, hiszen később a penész szakszerű eltávolítására már csak szakember képes, akinek költségei a megelőzéssel elkerülhetőek.