abs

Elindulni a természetbe a városlakóknak leginkább autóval érdemes. A jó előre megtervezett útvonal és a fennakadásokról, dugókról való korai tájékozódás megóvhat attól, hogy a hatalmas forgalomban rostokoljunk, ahelyett, hogy az erdőt, hegyet, völgyet járnánk. De sajnos nem csak az úttal lehetnek problémák, az autó is feladhatja. Az előzetes jelek figyelmeztethetnek, így van ez például az ABS hiba esetében.

Az ABS hiba gyakori oka az ABS kocka meghibásodása. Érdemes ismerni a kezdődő jeleket, hogy például az Opel ABS kocka javítás időben megtörténhessen. Amikor a fékkel elkezdődnek a problémák, az egyébként sem játék, komolyan kell venni a jelenségeket. Az ABS egy olyan biztonsági berendezés a viszonylag új autók legtöbbjében, ami a biztonságunkat óvja. Lényege, hogy egy hirtelen fékezés alkalmával az autó ne csússzon meg, ne pördüljön meg, hanem viszonylag gyorsan és stabilan megálljon. A jól működő ABS esetében a fékút rövid és az autó biztonságosan megáll, ha hirtelen a fékbe taposunk. Ez azért történhet meg, mert az ABS, avagy a blokkolásgátló nem engedi, hogy a kerekek a fék lenyomásával egy időben azonnal leblokkolódjanak, hanem kis gördülésekkel engedi a forogni őket, így tartja az utat, a stabilitást, majd néhány utángördülés után megáll. Persze csak akkor, ha az ABS kocka működése is kifogástalan.

De mi történik akkor, ha az ABS kocka meghibásodik? Bizony ebben az esetben az ABS már nem úgy működik, mint leírtuk, az autó a hirtelen fékezés hatására kipördül és a biztonsági funkciónak annyi. Honnan vehetjük észre a jeleket, mielőtt még kirándulás közben egy vad elénk szaladásánál tapasztalnánk a hibát? Sok jele lehet. Elsősorban a fékfolyadék szivárgás és a fékpedál rendellenes viselkedése árulkodhat, nem az ABS visszajelző lámpa, mint ahogy azt gondolnánk. Az bizony általában nem világít. Viszont tapasztalhatjuk, hogy a piros lámpánál a fékpedálon tartott lábunk egyszer csak a fékpedállal együtt beesik, becsúszik a karosszériáig. Azt is érezhetjük, hogy lejjebb fog a fék, fékezésnél pedig minimálisan csúszkál az autó.

Nagyon nem érdemes megijednünk a hibajelek esetén. Az ABS kocka javítás ár/érték arányban legjobb módszere a javított alkatrészre való ABS kocka csere.