újévi szokások

Sokan indulnak útnak Szilveszter előtt és az Újévet idegenben töltik. Érdemes ilyenkor tisztában lennünk a helyi újévi szokásokkal és akár bekapcsolódni az ottani hagyományokba.

Lássuk először a szomszédos országainkat. Itt gyakran családtagjaink is élnek, vagy éppen a kiköltözést tervezik a következő évben.

Ausztria és a bécsi keringő

A bécsi Városháza terén felcsendül az újévi keringő és indul a bál. Ausztria így köszönti az új esztendőt. Természetesen a szilveszteri standok is kifogyhatatlan kínálattal várják a látogatókat. Igazi újévi hangulatot áraszt a környék.
De nem csak Bécsben hódolnak a hagyományoknak. Az Alpok csodálatos településein is dallamos az év első napja, hiszen az újévi énekesek házról házra járva köszöntik a gonosz démonoktól már takarítással, kifüstöléssel megtisztult otthonokat. Mivel a takarítási szertartásra Újév napján kerül sor, ne lepődj meg, ha boszorkánynak, krampusznak öltözött takarítónőkkel találkozol.

Romániába a gyümölcság hoz jó világot

Újév napján Romániában könnyen összefuthatunk gyümölcsfaágat lengető gyerekekkel. A hagyomány szerint a szilvafának, almafának és cseresznyefának a gallyai megteremtik a boldogságot, anyagi javakat, egészséget és meghozzák a rég várt gyermekáldást. Ha a kisdedek jól megcsapkodnak az ágakkal, akkor ne haragudjunk rájuk, inkább örüljünk, mert a jó kívánságaikat adják át ezzel.

Horvátország jókívánságai

Újév napján is, mint karácsonykor, a horvát férfiak szinte kötelező jelleggel látogatják meg rokonaikat, barátaikat, szomszédaikat, hogy jókívánságaikat elmondhassák nekik.

Szlovákia és a piros alma

A legfontosabb kincs az egészség, így a mai Szlovákia egyes területein újévi szokásként a mosakodásra szánt vízbe tett piros almától remélik az új esztendő egészségét.
Csallóközben gabonát hintenek a bőséges termésért és elzárkóznak attól, hogy orvost hívjanak vagy kölcsönt kérjenek Újév napján. Az újévi mise után otthon ők is nagyot lakomáznak az ünnepi ételekből. Itt is szokás házról házra járni a jókívánságokkal.
Ha férfiként Felsővámoson délidőben az utcára futó hajadon lányokkal találkozol és a nevedet kérdezik, ne lepődj meg. A hagyomány szerint leendő férjük nevére kíváncsiak, ami azonos lesz annak a nevével, akivel először találkoznak.

Csehországban az Újév a függetlenség napja

Félbevágott alma magházából olvassák ki ezen a napon a jövőt. A hátuk mögé dobott cipő iránya határozza meg a jövendőbeli érkezésének esélyét.

Szlovénia sertés párti Újévkor

A szlovénok sem részesítik előnyben a baromfit, hiszen ők is a szerencse elvesztésétől félnek. Úgy vélik, hogy a sertés orrával előre mutat és előtúrja a szerencsét az új évre, így inkább ezt teszik az asztalra. Itt Újév napján hideg vízbe mártózni az újévi tengerbeugrást jelenti, ami szintén sikeres jövőt ígér.

A szerb lakomák

Szerbiában is nagy lakomákkal ünnepelnek Újév napján.

Igaz, hogy nem szomszédos ország, de gyakori célpont Bulgária és Németország.

Bulgária és az újévi sötétség

Bulgáriában különböző anyagokkal somfaággal (szurvakane) köszöntik az új esztendőt a 12 évesnél fiatalabb gyerekek, ezzel járják körbe a környéket, no meg jókívánságaikkal, melyeket köszöntő versekbe csomagolnak. Vigyázz, mert itt is kaphatsz egy-két suhintást.
Az új év első perceiben sötétbe borulnak a bolgárok az újévi csókok idejére. Ezután jöhet a meglepetésekkel teli újévi torta, amiben a pénzt keresik, akik fogyasztják. Ha találnak, az gazdagságot jövendöl. A laduvane újévi hagyománnyal a házasságkötést jövendölik a lányok.

Bőségesen terített német asztalok

Németországban bőséges lakomát tartanak Újév napján. Leginkább sertés ételeket és lencsét fogyasztanak, mert úgy vélik, hogy az hozza meg a kívánt boldogságot, gazdagságot. A baromfit inkább kerülik, talán félnek, hogy elkaparja a szerencséjüket és Újév napján nem teregetnek, mert nem akarják becsalogatni a szellemeket.
A Rajna vidéken hagyományos étel a liba. A libasülttel boldog új esztendőt is kívánhatunk náluk, bizonyára értékelni fogják.
A lakomához hozzátartozik a nívós édesség is. Gyakran kerül az asztalra marcipánmalac, újévi kalácsba sütött aprópénz vagy gyümölcskenyér, ami mind-mind jó módot, egészséget hoz a német hagyományok szerint.

Ha messzebbre utazol, akkor találkozhatsz egyéb érdekességekkel is:

 • Írországban a széljárásból következtetnek az ország politikai jövőjére Újév napján.
 • Angliában az óra első ütésekor kiengedik az óévet a nyitott ablakon, ajtón, a 12. ütésre pedig beengedik az újat, majd mindent becsuknak, hogy ez lehetőleg így is maradjon.
 • Svédországban egymásnak ajándékozott gyertyákon gyújtanak fényt, ami az öröm és a vidámság szimbóluma.
 • A spanyolok az újév beköszöntét hirdető 12 harangütéssel párhuzamosan 12 szőlőszemet fogyasztanak el a szerencsés új év jegyében.
 • Az olaszok is 12 szőlőt esznek az új év első percében. A hölgyeknek örömet okozhatsz szilveszter napján ajándékozott piros alsóneművel, de ne lepődj meg, ha kidobja Újév napján, mert csak a hagyományok szerint cselekszik. Nápoly környékén éjfél tájban óvatosan járd az utcákat. A „Vigyázat!” felkiáltásra ablakból repülő tárgyak csak az éjféli tányértörés kellékei és az újévi hagyomány áldozatai, mint régi, elavult dolgok.
 • A görögöknél a karácsonytól vízkeresztig tartó 12 nap a Dodekaimero, ezt egyben ünneplik. Újév napján felhúzzák az órákat a házba költöző szerencse reményében. Január 1-je Szent Vaszíliosz napja, amikor a gyerekek ajándékot várnak a tűz mellett hagyott cipőjükért cserébe, hasonlóképp a hazánkban élő Mikulás hagyományokhoz. Újévi sütijük a sós vagy édes pénzérmével töltött vaszilopita, amit a gazdagság reményében esznek. A pénzre ráharapni viszont vétek.
 • A dánok szilánkokra törik a régi edényeket szeretteik, barátaik ajtaja előtt. A boldogság, bőség ígéretét a zajjal fokozzák. Sok baráttal rendelkező szomszéd zajos lesz ezen a napon.
 • A hollandok Újév napján amerikai fánkot esznek. A kör alakú, ezáltal végtelent rajzoló süti jelenti számukra a véget nem érő szerencse eljövetelét. Náluk hatalmas hagyománya van a tűzijátékozásnak.
 • A franciáknál nagy parádéval nem találkozol majd, e helyett mennyei lakomákat tartanak. Pezsgő, májpástétom vagy osztriga kerül az ünnepi asztalra. A legnagyobb mulatságot a Champs Elysées-n rendezik. Amiben utcára vonulnak, az a Sylvestre Claus öltözék, egy figyelemfelkeltő ruha.
 • A skótoknál black bunnt, azaz fekete kenyeret és haggist, azaz töltött birkagyomrot esznek és whiskyt isznak mellé. Nem pezsgővel, hanem hot pinttel koccintanak, ami sörből, whiskyből és tojásból főzött forró ital. Éjfél után egy magasra nőtt férfi ember a társaságból a ház ajtajába áll egy üveg itallal, egy mazsolás kenyérrel és egy darab feketeszénnel a kezében, ezzel csalogatja a házba a szerencsét.
 • Portugáliában a gyerekek a Janeiros című dallal házról házra járva, pénzt és édességet remélve köszöntik az új évet.
 • Amerikában babból készült fogásokkal, családi, baráti mulatozással, sok-sok jókívánsággal telik az Újév. A gazdagság, boldogság, folytonosság, állandóság szimbólumaként kerek ételeket fogyasztanak ezen a napon.

Vannak még más érdekes szokások, mint a japán rizstorta a 108 harangütéssel, Távol-Keleten a Nien sárkány elzavarása, vagy a mandarindobálás a tengerbe. Kívánjuk, hogy utazásaitok során tapasztaljátok meg őket személyesen is a jövőben.