síbiztosítás

A síelés szerelmesei már biztos nagyon várják a telet és reménykednek abban, hogy nem csak a hóágyúktól remélhetnek havat. Az igazán színvonalas sípályákért ma még külföldre kell utaznunk, Ausztria az egyik legnépszerűbb célpont.

Egy külföldi utazást általában utasbiztosítás kísér, de sokan nem tudják, hogy az utasbiztosítás nem fedezi automatikusan a síbalesetek kiadásait, sőt, amikor megvan a baj, akkor szembesülnek vele, hogy nem is tudják, mit kockáztattak. A fiatalok különösen merészen mennek neki a meredek sípályáknak, vágynak az izgalom termelte adrenalinra és sokszor utólag, a völgyben jönnek rá arra, hogy meggondolatlanok voltak. Azért a baleset nem egyértelmű következménye a meggondolatlanságnak, eshetünk nagyot komolyabb sérülés nélkül, de egy rossz mozdulattal akár maradandó sérülést is szenvedhetünk.

Akárhogy is nézzük, sok kiszámíthatatlan faktort rejt egy-egy leejtő, amíg a domb tetején állunk és valóban okosabb dolog előre gondolkodni, tehát biztosítani, amit lehet. Igaz, az anyagi kártérítés nem gyógyítja a sebeket, de a gyógyulás a ránk nehezedő anyagi terhek mellett biztosan nehezebb lesz. A Miért fontos a síbiztosítás? cikk is sokat elárul abból, mi az, amire talán nem is gondolunk.

Amennyiben előre gondolkodunk és síbiztosítást kötünk, nézzük át jó alaposan a biztosítók ajánlatait. Ne feledkezzünk meg az apróbetűs részekről, a fedezeti feltételekről és lehetőleg tegyük fel a szükséges kérdéseinket egy független biztosítási tanácsadónak, hogy ne érjen bennünket meglepetés a kártérítés alkalmával.

Mire kell kiterjedni egy jó síbiztosításnak?

A kiegészítő modulok még a síbérletünk árának megtérítését is tartalmazhatják, tehát tényleg nem mindegy, hogy mennyiért és mire kötünk biztosítást. Egy külföldi síbaleset alkalmával költséget jelenthet a helikopteres mentés, a sürgősségi ellátás, a kórházi kezelés, a kiegészítő vizsgálatok, a hazaszállítás és egy értékesebb sífelszerelés pótlása sem kis összeg.

Tényleg egyedi mérlegelést igényel, hogy mire érdemes biztosítási díjat fizetni, mi az, ami a mi esetünkben igazi kockázatot jelent, illetve melyek azok a kiegészítő opciók, amelyek semmiképpen sem maradhatnak ki a fedezetvállalás listájából és ha azt az adott biztosító nem vállalja, akkor mi a helyes teendő. A független tanácsadó ismeri az ajánlatokat, a részletekben rejlő különbségeket és a biztosítási ár-érték arányt, ezért nagy segítségünkre lehet a választásnál.

A biztosítási kötvénnyel úgy indulhatunk útnak, hogy legalább az anyagi javainkat nem kockáztatjuk erőnkön felül, más kérdés, hogy a hegyoldalban milyen kísértést érzünk egy komolyabb pálya láttán és hogyan vész el az út közben még meglévő tudatosságunk minden nyoma.

A síelés persze óriási élmény, ezért űzzük csak bátran a biztosítási kötvénnyel a kofferban.