bögre az ablakban

Szerencsére ma már számtalan környezetbarát festék létezik, amelyek nemcsak jól fednek, hanem még szellőznek is alattuk a falaink. Ha új lakásba költözünk, akkor azok már úgy vannak szigetelve, hogy a páratartalommal se legyen probléma. A nehézség ott kezdődik, ha régebben, akár több évtizede épült az otthonunk. Tovább bonyolítják a helyzetet a hőhidak, amelyek a hőszigetelő rendszer hiányosságai miatt alakulnak ki. 

Ha felborul az egyensúly, és növekszik a páratartalom, penészesedés indulhat el. Ez se nem jó, se nem esztétikus. Ön is hasonló problémákkal küzd? Ne aggódjon, ma már létezik többféle megoldás! Ilyen a páramentesítő készülék, ami nemcsak párátlanító, hanem légtisztító funkcióval is rendelkezhet. A Páramentesítő.hu weboldalon tucatnyi típust talál, csak ki kell választania a megfelelőt!

Lépésről lépésre a penész ellen

Mindig azt hallani, hogy a penészesedést jobb megelőzni, mert ha egyszer kialakul, utána nehéz tőle megszabadulni. Persze számtalan esetben előfordul, hogy nem sikerül megakadályozni, hogy létrejöjjön. Ilyenkor jól jöhet néhány praktika!

  • A kisebb foltokat falról vagy bútorról természetes szerekkel, például ecettel vagy szódabikarbónával el lehet távolítani.
  • Penészölő vegyszerekkel, majd penészgátló anyagokkal érdemes kezelni a nagyobb felületeket. Ezek után ajánlott szellőztetni, majd a falakat újrafesteni, ahol szükséges.
  • Amennyiben fa felületek károsodtak, ne használjunk erősebb szereket, inkább csak fertőtlenítsünk, majd töröljük szárazra az érintett részeket!
  • Ha a csempe penészes, hagyjuk rajta a penész elleni szert, majd töröljük le és mossuk át hideg vízzel!
  • Az is előfordulhat, hogy a gardróbban a ruháink lesznek foltosak a penésztől. Ilyenkor célszerű folteltávolítót használni. 

Páramentesítővel a jobb, tisztább levegőért

Akár kialakult már a penész, akár csak számíthatunk rá, érdemes beruházni egy páramentesítőbe. Hiába sikerül eltávolítani, nagy valószínűséggel a fal mélyebb rétegeiben vagy a levegőben marad, és ilyenkor a párátlanító csodákra képes. 

Sokféle verziója létezik ezeknek a készülékeknek, vannak kifejezetten helyiségspecifikus típusok. Ha igazán komplex megoldásra vágyik, akkor érdemes olyan eszközt választani, amely nemcsak párátlanít, hanem még légtisztító hatása is van.

2 in 1 – légtisztító és páramentesítő

Az egyik legintelligensebb párátlanító készülék az, ami még a levegőt is megtisztítja. Ez a verzió digitális páratartalom-érzékelővel rendelkezik, így folyamatosan monitorozza a légtér vízgőzmennyiségét. Emellett HEPA-szűrőjével megtisztítja a levegőt a baktériumoktól, pollenektől, házi portól, sőt még a gomba spóráitól és egyéb szennyezőanyagoktól. 

A magasabb páratartalom nem csupán téli probléma, bárhol, bármikor jelen lehet, és gondokat okozhat. Ezért célszerű inkább felkészülni rá. Egy higrométer vagy egy meteorológiai állomás lehet az első lépés, majd a páramentesítő készülék a következő. Ha sikerül kialakítani az ideális páramennyiséget, a penész is el fog tűnni mindennapjainkból.