batyu

Még mielőtt végleg beköszöntenek a szürke, rövid téli napok, testünknek-lelkünknek szüksége van egy kis energia-utánpótlásra. Ha csak tehetjük, utazzunk el az őszi időszakban is legalább pár napra! Ne tartson vissza a rossz időtől való félelem: rengeteg jó élményben lehet részünk ilyenkor is, csak legyünk rugalmasak és kreatívak!

Mégis mit lehet ősszel csinálni?

Az ősz valóban nem tűnik a legideálisabb utazási szezonnak, hisz jó eséllyel számíthatunk esőre-szélre, hidegre, de legalábbis előre kiszámíthatatlan, hogy milyen idő vár majd ránk odakint. Ez azonban ne tántorítson el senkit a kikapcsolódástól, hiszen annyiféle lehetőség kínálkozik, ha jól választjuk meg az úticélunkat:

  • városnézés olyan helyen, ahol van több beltéri látnivaló is: múzeum, kastély, látványmanufaktúra stb.;
  • wellness, aquapark, gyógyfürdő;
  • kulturális turizmus: egy fesztivál, színházi előadás vagy hangverseny köré szervezett utazás;
  • gasztroturizmus vagy falusi vendéglátás: borkóstoló, helyi termelők szolgáltatásai, fine dining éttermek stb.;
  • erdei vagy tóparti pihenőház: kandallótűzzel, szaunával, meleg teával, olvasnivalóval;
  • és ne feledjük: jó esélyünk van a szabadban – a városban vagy a természetben – is kellemes sétákat, kirándulást és kerékpártúrát tenni, vagy autóval bejárni a környéket!

Hiszen lehet gyönyörű napsütéses időnk, de ha elég rugalmasak vagyunk, rájövünk, hogy akkor sem történik nagy bajunk, ha netán szemerkél az eső vagy éppen sárban túrázunk!

Az optimális megoldáshoz válasszunk célpontként olyan helyet, ahol kinti programokra is van lehetőség, de rossz idő esetén is ugyanolyan jól tudjuk magunkat érezni.

batyu

Hogyan és mit csomagoljunk?

No igen, a nehézségek ezzel a kérdéssel folytatódnak – ám ha egyszer már úgyis végig kellett gondolnunk az összes lehetséges időjárási és programopciót, akkor ezeket egyszerűen le kell fordítani a praktikum szintjére. Persze ez jó eséllyel azzal jár, hogy „kissé” nagyobb pakkal kell nekiindulnunk egy pár napos útnak is, mint egy nyári hosszú hétvégének, de legyünk ebben is rugalmasak! Fogadjuk el alapvetésként, hogy többféle ruhát és váltáscipőt kell magunkkal vinni, ugyanakkor próbáljunk ennek gyakorlatias kereteket szabni.

Igyekezzünk olyan univerzális ruhadarabokkal megoldani az öltözködést, mint a farmer és hozzá pár felső (ideális, ha egymásra is felvehetők), és tegyünk be legalább egy hozzájuk illő, meleg pulóvert, plusz sálat/kendőt és egy kis helyet foglaló, lehetőleg vízálló kabátot. Mindenképpen legyen minimum egy váltás nadrágunk, és zokniból is tegyünk be többet, sőt jól jöhet egy pár meleg gyapjúzokni is. Ha tervezünk speciális programot (fürdő, biciklizés vagy túra, színház stb.), akkor sajnos ehhez is külön kell csomagolni holmit.

Az esőkabát mellett jó, ha van nálunk egy magunkkal vihető összecsukható esernyő is, lehetőleg akkora, ami alatt ketten is elférünk, ám a táskánkban mégsem foglal nagy helyet.

Bőrönd, hátizsák, utazótáska

A napi programokhoz legpraktikusabb egy kisebb méretű, vízlepergető hátizsák, vagy hölgyeknek kiváló univerzális megoldás a háton is viselhető női válltáska, mely az alkalmibb helyzetekben retikülként is megállja a helyét.

Utazáshoz legkényelmesebb és a ruhák elhelyezéséhez is a legideálisabb a bőrönd. Hogy a kemény- vagy puhafedeles bőrönd jobb-e, arról megoszlanak a vélemények: mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, de a könnyebb tisztíthatóság miatt ilyenkor talán több minden szól a keményfedeles mellett. Viszont jó eséllyel nem fog minden holmink elférni a bőröndben, és valójában praktikus is, ha van egy úgymond „tematikus” csomagunk is: például egy sport- vagy utazótáska, amit vállra vetve és a bőrönd húzókájára téve is vihetünk. Utazáskor ebbe kerülhet minden „kiegészítő”: a túracipő, papucs, könyv, strandfelszerelés és a neszesszer, zsebeiben pedig praktikusan elhelyezhetjük a különféle kütyüket. Másik előnye, ha sporttáska is van nálunk, hogy aztán a wellnessfürdőbe való holminkat is ebben hordhatjuk magunkkal.