német építőanyag árak

Az építési árak emelkednek Németországban. Májusban az új házak és lakások építésének áremelkedése a legmagasabb volt az elmúlt 14 évben. Ennek oka elsősorban az építőanyagok hiánya, és a munkabérek emelkedése. Eközben az iparágban az áremelkedések a legmagasabb szintekre emelkedtek. A hagyományos építésű lakóépületek új építésének ára a Szövetségi Statisztikai Hivatal által kiszámítva 6,4 százalékkal volt magasabb idén májusban, mint 2020 májusában. Ez volt a legnagyobb emelkedés 2007 májusa óta. Akkor az árak 7,1 százalékkal emelkedtek – részben annak köszönhetően, hogy az áfa 16 százalékról 19 százalékra nőtt akkoriban.

Az építőanyagok inflációja és hiánya

Miért emelkednek folyamatosan az ingatlanárak? Az elmúlt évek zéró kamatpolitikája sokaknak lehetővé tette, hogy a saját négy falról álmodozzanak.

Anyaghiány miatt az építőanyagok drágábbak. Az okok ezúttal mások. Az építőanyagok, például fa, acél és szigetelőanyagok iránti globális kereslet emeli az árakat a világpiacon. Például az asztalos- és faépítési munkák az átlag fölé emelkedtek, itt 2021 májusában az árak 28,5 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év hasonló hónapjának szintjén.

A különösen nagy vasbeton vagy fa mennyiséget igénylő lakóépületek építési munkáinak árai 7,3 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, de más területeken is erőteljesen emelkedtek az árak. A tető- és vízszigetelési munkák 8,3 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban, a csővezetékek 8,1, a vízelvezetés 7,8 százalékkal többe kerülnek. A héjazat építési munkáinak nagy része beton és falazat – az árak 6,6, illetve 4,8 százalékkal emelkedtek.

Az építőanyagok, például fa, acél vagy szigetelőanyagok termelői ára egyértelműen magasabb volt, mint az előző év májusában. A szilárd fa 83,3 százalékkal volt drágább, mint az előző év hasonló hónapjában, a tetőfedés 45,7, a fa 38,4 százalékkal volt magasabb. Az erősítő rudak 20,3 májusban 44,3, az acélháló pedig 30,4 százalékkal kerül többe 2021 májusában.

Szállítási szűk keresztmetszetek és emelkedő árak

Az anyaghiány az építkezésben egyre súlyosbodik. Számos német építkezésen manapság lassú az előrehaladás.

2021 februárjához – a statisztikák előző jelentési hónapjához – képest az építési árak tovább emelkedtek és 3,6 százalékkal. Sok más statisztikától eltérően a Szövetségi Statisztikai Hivatal csak negyedévente, és nem havonta publikálja az építési árakra vonatkozó megfigyeléseket.

A fő építőipari ágazat magában foglalja a házépítést (épületépítés), valamint az utak, vasutak és vonalak építését (mélyépítés). A magas áremelkedés potenciálisan még több innovatív technológiát indíthat be: házakat egy 3D nyomtatóból. Az építkezés iránt érdeklődők másik problémája valószínűleg folytatódik: Németország legtöbb területén az építési területek továbbra is szűkösek és drágák.

 

forrás: https://www.tagesschau.de/wirtschaft/konjunktur/baukosten-inflation-neubau-haeuser-wohnungen-101.html