autó hiba

A DSG, vagyis a duplakuplungos automata váltó számtalan előnnyel rendelkezik. Például az áttételfokozat váltás sokkal gyorsabb, az erőátvitel hatásfoka lényegesen jobb, valamint összességében a vezetés sokkal egyszerűbb, mintha hagyományos váltóval rendelkezne az autó. Viszont ahhoz, hogy a DSG váltó hosszú élettartamot érjen meg, nagyon fontos vigyázni rá.

Az olajcsere fontossága

Az automata váltók esetében különösen fontos ügyelni a megfelelő időközönként való olajcserére. A hat sebességes DSG váltó optimális olajcsere intervalluma nagyjából hat hónap. Viszont, ha rendszeresen használjuk az autót, akkor még jobb, ha hatvanezer kilométerenként sort kerítünk a DSG váltó olajcserére. A motorolaj lecseréléséhez hasonlóan a váltóolaj cserét is meg kell ejteni, semmiképp sem szabad elfeledkezni róla.

Természetesen ez esetben is nagy jelentősége van annak, hogy milyen típusú olajat használunk. Mindenképp a jó minőségű olajokat kell előnyben részesítenünk, mivel ezáltal az olaj többet bír, ez pedig a teljesítményben is meg fog mutatkozni. Az viszont nagyon fontos, hogy a motorolaj rendelkezzen az előírt jóváhagyással. Erre mindenképp oda kell figyelni.

Az olajcsere során nem az üres váltóba érkezik az olaj, mivel teljes mértékben lehetetlen leengedni a régit. Az sem kizárt, hogy a váltóban körülbelül egy liter régi olaj van, az új pedig erre kerül. Emiatt fontos, hogy folyamatosan a jó minőségű olajokat részesítsük előnyben.

A meghibásodás egyértelmű jelei

A DSG sebességváltók csak nagyon ritkán hibásodnak meg, de előfordulhat, így érdemes tisztában lenni a tipikus jelekkel. A teljes automatizálásnak köszönhetően az autóval kegyetlenül bánó sofőrök sem feltétlenül okoznak bajt, de más problémák jelentkezhetnek. Például a mechanika elromolhat, de akár a szoftverek és a tengelykapcsoló esetében is jelentkezhet meghibásodás. Elsősorban a rendszer bonyolult működése eredményezi azt, hogy könnyen jelentkezhetnek problémák. Ha meghibásodik a DSG váltó, akkor érdemes ellátogatni a dsgjavitas.hu weboldalra, ahol bővebben olvashatsz a DSG váltó javítás kapcsán.

A DSG váltó meghibásodására utal a nehézkes sebességbe kapcsolás, a műszerfalon kigyulladó villogó fogaskerék, a váltóból érkező búgó, csörgő zaj vagy ha elinduláskor rángat az autó. Ha eltűnik a hátramenet és kimaradnak sebességfokozatok, az szintén arra utal, hogy nagy a baj.