közös felügyeleti jog

A közös felügyeleti jog tipikusan az a téma, amit több tévhit is övez. A mostani bejegyzésünkben ezt a releváns kérdést vettük górcső alá. De válasszal szolgálunk arra is, hogy melyik ügyvédi irodát érdemes keresni, ha kizárólag a kompromisszumoktól mentes minőségű szolgáltatással vagyunk hajlandók megelégedni.

Közös felügyeleti jog – a válóperek egyik legkényesebb része

A válás már önmagában roppant érzékeny téma, ha pedig gyerekek is érintettek, az ügy még árnyaltabb. Azt látjuk, hogy a szülői felügyelet elbírálása nem csupán jogi, de érzelmi kérdés is, különösen, mivel az esetek többségében a szülők mindketten magukénak szeretnék tudni ezt a jogot – holott a gyakorlatban nem tudják, mivel is jár ez pontosan.

A közös felügyeleti jog független a házasság felbontásától

A peres eljárást úgy is el lehet indítani, ha a felek nem házasok. A közös felügyelet nem egyenlő a váltott gondoskodással. Ha a bíróság közös felügyelet mellett dönt, az nem jelenti azt automatikusan, hogy a gyereknek azonos időt kell töltenie a különélő szüleinél – sőt, a döntés a tartásdíj fizetésétől sem mentesíti az érintetteket.

A közös szülői felügyeleti jog közös megállapodáson alapszik

Ha a szülők külön élnek, a kiskorú gyermek felnevelésére vonatkozó jogokat megállapodás alapján, közösen is gyakorolhatják. Szintén közös megállapodás függvényében arról is dönthetnek, hogy kettejük közül csak az egyik fél gyakorolja teljes körűen a jogait. A közös szülői felügyeleti jog meghatározásának keretén belül, a szülők kötelesek kijelölni a gyermek lakhelyét. Ezt nem csupán a lakcím megadásával teszik meg, hanem magának a szülőnek a megjelölésével is, aki lakhelyet biztosít a gyermeknek. A kiskorú személy tehát nem a lakcímhez, hanem a kijelölt szülőhöz kötődik – ha a szülő költözik, a gyermek is megy vele.

Kitűnő nívóval bíró válóperes ügyvédek: Vidákovics & Partners ügyvédi iroda

Komoly szakmai tapasztalat és tudás, precíz szolgáltatás, korrekt árak, kifogástalan minőség – e kétségtelenül pozitív tulajdonságok a Vidákovics & Partners ügyvédi iroda munkatársait jellemzik. Forduljunk hozzájuk bizalommal, ha a fentiekben boncolgatott kérdés aktuális a számunkra!