autó kulcs

Hitelekkel, kölcsönökkel, törlesztőrészletekkel kapcsolatban gyakran hallhatjuk ezt a három betűs rövidítést, de mégis miért olyan fontos az egyes pénzügyi konstrukciók igénylése során? Hogyan lehet rajta javítani? Mi számít ideálisnak? Csak a magánszemélyeket érinti? Minden kérdésre megadjuk a választ.

Amit a JTM-ről tudni érdemes

A Lizingo.hu oldalán egyszerűen igényelhető az autólízing, amely során szintén fontos szerepe van a JTM-nek. Ez a három betű a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató kifejezést takarja. Ez a szám azt mutatja meg, hogy az igazolt havi nettó jövedelem hány %-át érik el a felvett hitelek törlesztőrészletei. 600.000 Ft alatt a jövedelem 50%-a fordítható törlesztésre, felette pedig a 60%-a. Fontos, hogy a felvenni kívánt hitel törlesztőrészletét is hozzá kell számolni.

Ez azt jelenti, hogyha van egy 50.000 Ft-os havi törlesztővel rendelkező lakáshitelünk, amihez most fel akarunk venni egy szintén 50.000 Ft-os autólízinget, az összes törlesztő 100.000 Ft lesz. Ahhoz, hogy a hitelképességünk megfelelő legyen, legalább 200.000 Ft-os igazolt havi nettó jövedelemmel kell rendelkezni.

Fontos, hogy mindez csak a magánszemélyekre vonatkozik. A JTM rendelet értelmében pedig minden Magyarországon működő pénzintézet köteles megvizsgálni az igénylő jövedelmét a hitelkérelem elbírálásakor.

A rendelethez hozzátartozik az is, hogy minden hitelkeret összegének 5%-át is bele kell számolni a JTM-be. Ha van egy 500.000 Ft-os folyószámla-hitelkeretünk, akkor az 25.000 Ft-os törlesztőrészletnek felel meg, amit szintén figyelembe kell venni az új hitel felvételénél. Ha a korábbi példát vesszük alapul, máris összesen 125.000 Ft törlesztőrészletnél tartunk, amihez a nettó 200.000 Ft-os jövedelem már kevés lesz.

Hogyan lehet igazolni a nettó jövedelmet?

Alkalmazottak esetében a legegyszerűbb egy munkáltató általi, banki formanyomtatványon kiállított jövedelemigazolás beszerzése, de elfogadható az utolsó két havi, teljes bankszámlakivonat bemutatása is. Lényeges, hogy a kivonatokon egyértelműen beazonosítható legyen a jövedelem-jóváírás, és ha a bank megkeresi a munkáltatót, akkor ő az általunk mondott adatokkal megegyezőt adjon meg.

Külföldön dolgozó alkalmazottak esetében is megoldható az igazolás, továbbá egyéni vállalkozóknál és cégtulajdonosoknál is a NAV által kiállított, előző évi jövedelemigazolás kell majd.

Közeli hozzátartozó is “besegíthet”

Ha az igazolt jövedelmünk nem éri el a meglévő és új hitel törlesztőrészleteinek a dupláját, akkor Ptk. szerinti közeli hozzátartozó (házastárs, szülő, gyermek, testvér) kezességvállalása segíthet rajtunk. Külön-külön kell megadni, hogy a kezes és az adós mekkora törlesztőrészletet tud még vállalni, és ezt kell összevontan megvizsgálni.

Az autólízing egy igazán rugalmas és kedvező megoldásnak számít jelenleg a piacon, aminek a segítségével pár napon belül már vezethetjük is álmaink autóját, amit korábban kinéztünk.