koax kábel

A koax kábel széles körben használt eszköz a hangtechnika területén. Ha szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni például egy Hi-Fi rendszerből, akkor nagyon sok minden múlik majd azon, hogy milyen minőségű koax kábelt használunk. Ha pedig egy komolyabb rendszert szeretnénk kiépíteni, akkor minden bizonnyal szükségünk lehet forrasztóón használatára is. Mire figyeljünk oda a minőséggel kapcsolatban?

Mi is pontosan a koax kábel?

A koax kábellel, azaz pontos, „hivatalos” nevén koaxiális kábellel biztosan mindannyian sokszor találkoztunk már. Bár napjainkban egyre népszerűbbek a vezetéknélküli megoldások, például a hangfalakat is sokszor Bluetoothon keresztül használjuk, a legjobb hangminőség még mindig a vezetékes megoldásokkal érhető el, Persze meg kell hagyni, a wireless technológia és minőség is évről évre javul.

A koax egy belső vezető érből, egy úgynevezett dielektrikumból (elektromosan szigetelőrétegből), egy fémháló rétegből és a külső szigetelésből áll – ebben a felépítésben mindennek megvan a maga szerepe. Így természetesen nagyon fontos része a belső vezető, egyszerűen fogalmazva ez felel ugyanis a hang továbbításáért. Ez készülhet rézbevonatú acélból vagy rézbevonatú alumíniumból is, de a legjobb minőség érdekében a legjobb, ha tömör rezet használnak erre a célra.

De ugyanilyen fontos szerepe van az ezt körülvevő szigetelő, árnyékoló és védő rétegeknek is. Ha nem szeretnénk, hogy bármi is megzavarja a koax kábel által továbbított jelet, akkor a legjobb minőségre kell törekedni a réz vezetőt körülvevő rétegek elkészítésénél is.

Használható forrasztóón az audió kábelek szerelésénél?

Sokak vannak azon az állásponton, hogy ez szigorúan tilos, hiszen a forraszanyag használata egy akadályt jelent a továbbított jelnek, ami rontja annak minőségét. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen, hogy forrasztópáka után nyúljunk. Ha pedig kénytelenek vagyunk ehhez a megoldáshoz folyamodni, akkor érdemes a legjobb minőségű forrasztóón beszerzésére törekedni. Azokkal, amelyek ezüstöt vagy más olyan anyagokat tartalmaznak, amiket kifejezetten audió kábelek szereléséhez készítettek, képesek lehetünk fenntartani a legjobb minőséget.