kutya

Az egyetlen kutyagazdi számára sem újdonság, hogy kedvencének akadnak emberi szemmel nézve furcsa viselkedései. Ilyen például, hogy az ebek találkozáskor megszaglásszák egymás fenekét, vagy hogy időnként nyalogatják a lábukat, rágcsálják a mancsukat.

Ez utóbbi egy szintig teljesen normális, ám ha azt veszed észre, hogy kutyusod sokkal többször csinálja, mint eddig, akkor érdemes lehet utánajárni annak, hogy mi áll a jelenség hátterében. Cikkünkben végigveszünk néhány gyakori okot.

Lehet, hogy ételallergia?

Kutyáknál az ételallergia egyik jellemző tünete az emésztési gondok mellett a bőrviszketés. Mivel az állatot idegesíti, ezért nyalogatással, rágással próbálja csillapítani az irritációt, de persze ezzel sokszor épp az ellenkező hatást éri el, hiszen a bőre kisebesedik.

Ha “csak” ennyi a probléma, akkor egy tápváltás meg is oldhatja a dolgot; próbáld ki az N&D tápokat a Kutyakajas.hu Webáruház kínálatából, hiszen ez a termékcsalád olyan tápokból áll, melyek kizárólag természetes összetevőkből készültek, teljes értékűek, valamint glutén- és gabonamentesek. 

Emiatt ideális választásnak bizonyulnak az ételallergiás ebek számára, ha pedig a kutya szervezetébe nem kerül allergén anyag, akkor a tünetek elmúlnak, és a folytonos lábnyalogatás is abbamarad.

Lehet, hogy külső sérülés?

Kutyád sajnos nem tud szólni neked, ha fáj valamije, viszont ha az egyik mancsát feltűnően sokat nyalja, akkor érdemes meggyőződni róla, hogy nem valamilyen sérülését akar-e így kezelni.

Fogd meg az állat lábát, és nézd végig alaposan a mancsát. Vizsgáld meg az ujjak közötti területet és a talp párnácskáit is. Ha egy ponton a kutya elrántja a lábát vagy felnyüszít, akkor jó helyen keresgélsz, ott bizony fáj neki valamiért. 

Ez lehet egy apró tüske, egy kisebb horzsolás, illetve tappancsok bőrének kiszáradása, kirepedezése, ami főleg a téli időszakban jellemző. A pici sebeket elég lefertőtleníteni és figyelni, hogy gyógyulnak-e, ha viszont kedvenced lábába például toklász fúródott, akkor irány a doki, ugyanis ezt mielőbb szakszerűen el kell távolítani, hisz hatalmas fájdalmakat okoz a kutyusnak. A száraz bőr kezelésére pedig mancsápoló krémet kell használni. 

Lehet, hogy élősködők?

Ha az eb nemcsak a lábát nyalogatja, hanem sokat vakarózik, nyugtalan, rágja magát, akkor nézd át alaposan a bundáját, mert előfordulhat, hogy bolhák vagy atkák támadták meg. Ekkor találhatsz a szőrén fekete kis darabkákat, a bőre kipirosodhat, foltokban hullani kezdhet a bundája.

Az első lépés mindenképp egy élősködők elleni szer használata legyen, emellett alaposan ki kell takarítani az egész lakást és kimosni minden olyan textilt, amivel az állat érintkezhetett, hogy elejét vedd az újbóli megfertőződésnek. 

Lehet, hogy lelki problémák állnak a háttérben?

Hogyha sem sérülés, sem allergia, sem élősködők nem állnak a jelenség hátterében, akkor érdemes lehet a lelki tényezőket is számításba venni. Az unalom és a stressz ugyanis szintén kiválthatja ezt a viselkedést, de akár a félelem vagy a környezetváltozás is.