repülőtéren

Utazásuk előtt sokan feszültek amiatt, hogy időben kiérjenek az indulás előtt a repülőtérre. Általánosan elterjedt nézet, hogy menjünk ki 2 órával a gép indulása előtt, azonban ezt több tényező is árnyalhatja. 

Amennyiben nem vagyunk rutinos utazók, érdemes lehet előre tájékozódni, hogy mi is a javasolt érkezési idő. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni a repülőtérre való érkezés tervezésekor. 

Nem mindegy, melyik napszakban utazunk 

Ha tehát mi is ebben az időszakban indulnánk, érdemes egy fél órával előbb megérkezni a tervezettnél. Fontos figyelembe venni a lakóhelyünktől a repülőtérre való kijutás időtartamát is, hiszen például hétköznap, a reggeli órákban sokkal erősebb lehet a forgalom, mint mondjuk késő este. Reptéri parkolás igénybevétele esetén pedig tájékozódjunk előre arról, hogy pontosan mennyi időbe telik eljutni a terminálra a parkolóhelyünktől.

Teljesen más a helyzet, ha a gépünk kora reggel vagy például késő este indul. Budapesten a hajnalban, valamint a kora délelőtt induló járatok vannak többségben, így ebben az idősávban hosszú sorokra és tömegre számíthatunk a check-in pultoknál vagy éppen az ellenőrzések során. 

A poggyász feladása időbe telik

Nagyban befolyásolja a reptérre való ideális érkezési időt az is, ha feladandó poggyászunk van. A poggyászok feladására a check-in pultoknál van lehetőség, és sajnos nehéz előre kiszámítani, hogy itt mekkora sor fog kialakulni. 

Számoljunk rá legalább 30 percet erre, ha pedig a korai órákban utazunk, akkor talán a plusz 60 perc sem túlzás. Inkább töltsünk el egy kicsit több időt várakozással a reptéren, minthogy rohanjunk kelljen, vagy – a legrosszabb esetben – lekéssük a gépünket. 

EU-n belül vagy EU-n kívül? 

Mindenképpen vegyük figyelembe azt is, hogy az Európai Unión kívül történő utazások esetében plusz ellenőrzésekre számíthatunk. 

A fenti esetekből jól látható, hogy több tényező is hátráltathat bennünket. A nagy forgalom, egy távoli parkoló, ahonnan sétálnunk kell, illetve a poggyászfeladás és az ellenőrzések is hosszú időbe telhetnek. 

Érdemes tehát az alábbi számokat alkalmazni a repülőtérre való kiérés tervezésekor:

  • EU-n belül, feladott poggyász nélkül 1.5 – 2 óra
  • EU-n belül, feladott poggyásszal 2 – 2.5 óra
  • EU-n kívül, poggyász nélkül 2.5 óra
  • EU-n kívül, feladott poggyásszal 2.5 – 3 óra

Készüljünk fel tehát minden eshetőségre, és érkezzünk időben! Ne rontsuk el azzal az utazásunkat, nyaralásunkat, hogy felesleges feszültséget generálunk egy esetleges késés miatt. 

A repülőtérre egyébként sem tudunk túlságosan korán megérkezni, hiszen ma már számos olyan szolgáltatásuk elérhető, amivel a nyaralásunk már a reptérre való megérkezéskor megkezdődhet. Egy finom kávé elkortyolásával sokkal kellemesebb elindítani a vakációnkat, mint rohanással és idegeskedéssel.