Minőségi irodai szék

Az ülőmunka szinte kötelezővé teszi, hogy rendszeresen kimozduljunk a szabadba. A természetben tett  gyalogtúrák megmozgatják azokat a tagjainkat, melyek a munka közbeni hosszan tartó ülés által elgémberednek. Csak ekkor vesszük észre azokat a kisebb-nagyobb fájdalmakat, kellemetlenségeket, amit az ülőmunkához használt irodai szék helytelen kialakítása okoz.

Egyértelmű, hogy napi 8-9 órai ülés esetén nem csak arra kell odafigyelnünk, hogy eleget mozogjunk, hanem arra is, miben ülünk ennyi időn keresztül. A minőségi irodai szék sok bajtól megóv, tehát nem szabad rajta spórolnunk. Az igények viszont a kiválasztásában eltérőek lehetnek, ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik lehet a befutó, hogy támaszul szolgáljon nekünk a munkaterhek elviselésében.

Nem mindegy, hogy ki használja az irodai széket. Főnöki forgószékre vagy gázliftes munkaszékre, esetleg tárgyalószékre vagy várótermi székre van szükség? Egy biztos, amiben hosszú ideig ülünk, annak kényelmesnek kell lennie, megfelelő tartást kell biztosítania, egyúttal nem árt ergonomikusnak lennie.

A rossz ülésnek romboló hatása van az emberi testre. Előbb vagy utóbb megjelenik a krónikus hátfájás, fejfájás és a csigolyaközi porckorongok károsodásának tünetei is beköszönhetnek egy kellemetlen napon. Elengedhetetlen, hogy olyan széket válasszunk, ami az egészséget és nem a leépülést szolgálja.

Jó, ha van a székekhez minőségi tanúsítvány. Ez még mindig nem minket támaszt alá, csupán azt a tényt, hogy a megfelel a szabványok által meghatározott minimális ergonómiai jellemzőknek. Ezt a kritériumot természetesen tovább fokozhatjuk, hiszen minél többet ülünk a székben, annak annál tökéletesebbnek kell lennie.

Az irodákban használatos karosszéket vagy tárgyalószéket nem hosszú órákra találták ki. Maximum napi két órát ajánlott eltölteni benne. Arra viszont nagyon tökéletes lehet. A kárpitozott felület kevésbé szellőzik és az ergonómiájukat sem gondolják túl.

A kisebb és rugalmasabb forgószékek a tartozékaikkal alkalmasak arra, hogy teljes mértékben a testünkhöz igazodjanak. Így megakadályozhatják, hogy mozgásszervi problémák alakuljanak ki, vagy a már meglévők elmélyüljenek.

A választásnál figyelembe kell vennünk a testsúlyt és a magasságot is. Az ülőlap mélysége és a háttámla magassága legyen állítható. Ha a szék magasabb minőségű, akkor még ellensúly is beállítható a dőléshez. Így testre szabhatjuk a széket. A deréktámasz, a karfák és a fejtámla tovább optimalizálják az alátámasztást, ami lényegesen növeli a komfortot.

Az igazit mindenképpen ott tudjuk a legkönnyebben megtalálni, ahol hatalmas a választék és sok a minőségi darab. A mozgásról, kirándulásról persze ezután sem szabad megfeledkeznünk!