Miért fontos a hőszigetelés

Egy épület esetén többféle elvárásunk is megfogalmazódik, amelyek közül az egyik leglényegesebb az, hogy energetikailag milyen szinten van. Ez egy több tényezős kérdés, aminek az egyik fontos eleme nem más mint az, hogy mennyire energiahatékony az ingatlan.

Nem mindegy, hogy hogyan készül!

A szakszerűen kivitelezett szigetelésnek köszönhetően elérhetjük, hogy minden évszakban képesek legyünk sokkal kisebb energiaveszteség mellett számunkra optimális környezetet, kellemes hőmérsékletet fenntartani. 

A szakszerűséghez hozzátartozik az is, hogy azok az anyagok, amelyeket alkalmazunk az adott épület esetében, passzoljanak a körülményekhez, például a falazat tulajdonságaihoz. Ahogy az is, hogy ne maradjanak ki azok az alkotóelemek, amelyek képesek biztosítani a hosszú élettartamot. Ilyenek többek között a hálók, élvédők a Józan Kft. kínálatában, az egyéb kiegészítők társaságában.

A lényeg a szemnek néha láthatatlan!

Sokszor ugyanis pontosan azokon a részeken fog múlni a siker, amelyek később már nem látszanak. A rögzítés például elengedhetetlenül fontos, abban az értelemben is, hogy megtartsa magát a szigetelőanyagokat, de azért is, hogy azok később is szorosan illeszkedjenek. Így elkerülhető, hogy beszivárogjon a nedvesség, ami akár a teljes hőszigetelő rendszer károsodásához is vezethet.

De azt is megakadályozhatjuk, hogy elmozduljanak a táblák, s így megsérüljenek vagy rések keletkezzenek akár közöttük, akár rajtuk. Ez azért is lényeges, mert ezek hőhidak kialakulásához vezetnének. 

Viszont rögzíteni nemcsak a lapokat kell, hanem például üvegszövet háló segítségével a következő réteget, a vakolatot is. Ezzel kap majd ugyanis esztétikus megjelenést az épület, illetve a védelmét is tovább fokozhatjuk vele, mind a mechanikai behatásokkal, mind az időjárás viszontagságaival szemben.

Tökéletes klíma nem csak télen!

De ugyan miért írunk most cikket a hőszigetelésről? Sokan hiszik azt, hogy ennek a jelentősége csak a fűtési szezonban jelentkezik, de ez egyáltalán nem igaz. Ez az idei tavasz már figyelmeztet bennünket arra, hogy hamarosan itt a nyár, s alighanem ezúttal sem lesz hiány kánikulai napokban. 

Ilyenkor pedig mit is csinálunk? Elővesszük a ventilátorokat, illetve nagyobb fokozatra kapcsoljuk a légkondicionáló berendezéseket. Azaz rengeteg energiát fogyasztunk. Mivel a hőség és az erős napsugárzás kívülről folyamatosan éri az épületet, ezért az újra és újra melegedni kezd. Ahogy télen kiszökik a meleg, úgy nyáron a benti hűvöset fogjuk sokkal gyorsabban elveszíteni, ha nincs az ingatlanon hőszigetelés.

Ha mindezt az energiafelhasználás szempontjából hatékonyabban szeretnénk megvalósítani, akkor érdemes még most tavasszal megbíznunk egy kivitelezőt, és beszerezni minden szükséges hozzávalót a Józan Kft. webáruházából, hogy az idei nyarat már felkészültebben várhassuk. Élvezzük a kellemes hőmérsékletet bent a házban anélkül, hogy azt éreznénk, folyamatosan feleslegesen szórjuk a pénzünket.

Kép forrása: hoszigeteles-arak.hu