Hőszivattyú

A hőszivattyú (angolul: heat pump) berendezés valamilyen fajta folyadék vagy levegő hűtését vagy fűtését látja el egy vagy több kompresszoros hűtőkör segítségével.

https://ad-klima.hu/hu/hoszivattyu

Hőszivattyúk alkalmazása.

A hőszivattyúkat olyan esetekben alkalmazzuk, ahol egy korszerű, energiatakarékos megoldással kívánjuk megoldani a téli, vagy átmeneti időszakbeli fűtést, és nem a hagyományos fűtési megoldásokkal . Azonban hőszivattyúkat használhatjuk fordított üzemmódban is, amikor hűteni is képesek. Mivel változó hőmérsékleti igények kiszolgálására alkalmas a hőszivattyú, így leginkább emberi környezetekben célokra használjuk, de ipari célok kiszolgálására is alkalmas..

Hőszivattyúk működése általánosságban

Hőszivattyúk lényegében egy kifordított és túlméretezett fagyasztók. Azonban a nagyobb energiaáramlás kiszolgálásához egy hőszivattyúnak szüksége van szivattyúkra és ventilátorokra, amíg egy hűtőszekrénynek csak passzív hőcserélőre van szüksége.

Hűtési üzemmód: A hűtőkör elején a hőszivattyú kompresszora összesűríti a hűtőközeget, ezzel megnövelve annak hőmérsékletét és nyomását. Majd a kompresszor tovább szállítja azt a hőcserélőbe, avagy kondenzátorba, ahol a hűtőközeg lehűtése a cél. Majd a magasnyomású és már alacsonyabb hőmérsékletű hűtőközeg keresztülmegy egy expanziós szelepen, amely csökkenti annak nyomását és szabályozza hogy mennyi folyadék lépjen be az elpárologtatóba. Az elpárologtató átadja a hűtőenergiát a hűtendő víznek vagy levegőnek.

Fűtési üzemmód: A hűtési üzemmódhoz hasonló, csak az elpárologtató és a kondenzátor funkciója felcserélődik, így fűtőenergiát tud a berendezés leadni.

Hőszivattyú működés alapjai

Hőszivattyúk fajtái

A Mitsubishi Electric két fő hőszivattyú kategóriát különböztet meg gyártmányai sorában:

Levegő-Víz hőszivattyún belül megkülönböztetünk reverzibilis és nem reverzibilis hőszivattyút. A reverzibilis hőszivattyúkat használhatjuk, fűtésre, hűtésre és használati melegvíz előállításra. A nem reverzibilis hőszivattyúkat azonban csak fűtés és használati melegvíz előállítás céljából használhatjuk.

Víz-víz hőszivattyúból pedig, reverzibilis, nem reverzibilis és hidraulikai oldalon reverzibilis hőszivattyút ajánl a Mitsubishi Electric. Az első kettő esetében ugyanaz az elv, mint a levegő-víz hőszivattyúnál, a hidraulikai oldalon reverzibilis hőszivattyút pedig hűtésre és fűtésre is használhatjuk.

Hőszivattyú használatának előnyei

Hőszivattyúkat világszerte, évtizedek óta, széles körben használnak. Kipróbált és „bevált” gépek, amelyek viszonylag kevés mozgó alkatrészt tartalmaznak, így tartósak, megbízhatóak, nagyon csendesek és kevés karbantartást igényelnek. Elektromosságon kívül nem fogyasztanak semmiféle olyan anyagot, mely szennyezné a környezetet, így szén-dioxid kibocsátásuk sincs.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a hőszivattyúk éves energiamegtakarítása, télen fűtési költségekben 30–70%, nyáron hűtési költségben pedig 20–50%.

Hőszivattyú használatának hátrányai

A hőszivattyúk nem képesek olyan magas hőmérsékletet előállítani, mint a gázkazánok avagy kemencék, ezért gyakran alacsony hőmérsékletű padlófűtéssel vagy egyéb felülethűtési megoldással használják őket. Ha valaki csak, hagyományos radiátorokkal szeretné használni, a hőszivattyúkat, akkor annak fel kell készülnie, hogy lényegesen kevesebb meleget fog sugározni a radiátor. Így az adott ház/épület felfűtése hosszabb időt fog igénybe venni. Hőszivattyúk tervezésénél és telepítésénél fontos szempontok, hogy a helyi éghajlatot rendesen behatároljuk és a telepítés helyszínét feltérképezzük.

Hőszivattyú berendezések ára

A megfelelő hőszivattyú kiválasztásához, számos, az előbbiekben is felsorolt tényezőt kell figyelembe venni. Legfontosabbak a hűtő/fűtő-teljesítmény igény pontos meghatározása, szükség van-e használati melegvíz előállítására, mi jellemző az adott ország/régió éghajlatára, valamint az egyéb működési körülmények felmérése.

Hőszivattyú egységek bekerülési árát ezen tényezők határozzák meg, így az legelőbb a tervezési folyamat során kerülhet meghatározásra. Általánosságban elmondható, hogy a legolcsóbb hőszivattyúk hozzávetőleg 500.000,- Ft + Áfa bekerülési költségtől indulnak és elérhetik a nettó több 10 milliós nagyságrendet is.

Új rendszerek telepítésénél – a berendezések bekerülési költsége és a telepítés díja mellett – azonban figyelembe kell venni hatósági engedélyeztetések költségeit és az eljárások útvesztőit is. Ez utóbbi a gázkazánok és annak rendszerének (kémény, stb.) szigorított engedélyeztetésére vonatkozik. Hőszivattyú telepítése esetén az eljárás lényegesen egyszerűbb, így a csak fűtésre használt hőszivattyúk bekerülési költsége felveszi a versenyt a modern, kondenzációs kazánok rendszerével. Azonban ekkor következik a hőszivattyúk legfontosabb előnye, mégpedig az, hogy hűtésre is használhatók. Így egy rendszer telepítésével valósítható meg a fűtési és hűtési igények kiszolgálása. Gázkazán esetében ez csak egy részben (folyadékhűtő) vagy egy teljesen (lakossági split légkondicionáló vagy VRV rendszer, stb.) független rendszer telepítésével oldható meg, lényegesen nagyobb telepítési és üzemeltetési költségek elfogadása mellett.

 

Amennyiben hőszivattyú berendezés alkalmazásán gondolkozik, keresse az AD Klíma Hungária kollégáit, kik örömmel állnak rendelkezésére.

Ha, még nem tudta eldönteni, milyen hőszivattyút szeretne, akkor böngésszen a több mint 40 féle Mitsubishi hőszivattyúnk között.

Víz-víz hőszivattyúink: https://ad-klima.hu/hu/termek-kategoria/viz-viz-hoszivattyu/

Levegő-víz hőszivattyúink: https://ad-klima.hu/hu/termek-kategoria/levego-viz-hoszivattyu/