töltő típus elektromos autóhoz

A villanyautók piaca folyamatosan fejlődik, ezért egyáltalán nem meglepetés az sem, ha új típusú kiegészítők, töltők jelennek meg. Ehhez még kapcsolódik az is, hogy az egyes országokban használatos szabványok is eltérhetnek, így a töltő kiválasztása során erre is oda kell figyelni.

A Mode 2 és Mode 3 töltők

Különböző fajtákat kínálnak a piacon. Elég csak megnézni az eautotoltokabel.hu utcai töltőkábel kínálatát és ott is láthatunk nagy eltéréseket. A legjobb példa a Mode 2 változatokra a gyári tartozékként kapott, háztartási aljzathoz használható töltő, ami 10 Amper erősségű áramot biztosít az autónak. Biztonsági okokból lett limitálva 10 Amperre, hogy váratlan vészhelyzet esetén a gyengébb teljesítményű konnektorokból is lehessen tölteni a járművet.

Fontos azonban kiemelni, hogy hosszú távon nem ajánlott a Mode 2-es típusú töltést használni. A konnektorok többsége nem ekkora igénybevételre lett tervezve, így még akár balesetveszélyes is lehet a rendszeres használat. Mindenképpen ajánlott beruházni egy saját fali töltőre. Ha mégis a konnektoron keresztül töltjük az akkumulátort olykor-olykor, akkor azt soha ne hosszabbító vagy elosztó segítségével tegyük. Olyan konnektort válasszunk, ami védőföldeléssel is rendelkezik.

A fejlettebb Mode 2 töltőkábelek közé tartoznak azok, amelyek már CEE ipari csatlakozóval vannak ellátva, így kompatibilisek lehetnek a közép-kelet-európai ipari aljzatokkal. A segítségével rövid idő alatt lehet feltölteni az elektromos autót, mivel akár 22 kW-os teljesítményre is képes. A Mode 3 fali töltők és utcai gyorstöltő kábelek már sokkal jobban teljesítenek. A töltési hatékonyságuk magasabb, biztonságosan lehet őket használni és a túlterhelés miatt sem kell aggódni. Általában Type 2 típusú töltőfejjel rendelkeznek.

Mi a helyzet a csatlakozókkal?

Európában nagyon kevés Type 1-es nyilvános töltőállomással fogunk találkozni, mivel ezt a szabványt elsősorban az ázsiai régiókban alkalmazzák. Egy fázison legfeljebb 7,4 kW teljesítményre képes. A régióban sokkal inkább a Type 2-es az elterjedtebb, a legtöbb nyilvános töltőállomás is ilyennel rendelkezik.

Ezenfelül még kombinált töltőkkel is találkozhatunk, amelyek akár 50 kW körüli teljesítményre is képesek. Gyors- és villámtöltésre egyaránt alkalmasak. A japán szabványnak a CHAdeMO típusú csatlakozók fognak megfelelni. Ezenkívül ott vannak még a speciális Tesla Superchargerek is.

Keressük a leghatékonyabb megoldást

Természetesen mindig olyat kell választani, ami a legjobban illeszkedik az elektromos autó igényeihez és kompatibilis is vele. Európában az esetek többségében Type 2 csatlakozókkal fogunk találkozni. Ma már számtalan megoldás közül lehet válogatni, ezért érdemes alaposan felmérni a lehetőségeket. Otthoni töltő esetében az ingatlan hálózata is komoly faktort jelent, így mindenképpen szakember segítségére lesz szükség a telepítéshez.