led szalag

Manapság egyre többen használnak led szalagot konyhapult világítás kialakításához, mert egyszerűbben testre szabhatóbb, mint a ledes T5 fénycsővel vagy bútorvilágító armatúrával működő megoldások. A szalagokat a világítás kialakításánál, úgy vágjuk méretre, ahogy akarjuk. A led szalagok közül legalább érdemes 800 lumen/méter fényáramúnál, erősebbet választani, hogy jól bevilágítja a munkafelületet. A led csíkok közül használhatunk 12V és 24V-os változatot. A 12V-os led szalagok általában sűrűbben vághatók, mint a 24V-sak. A 24V-os led szalagoknak nagy előnye, hogy kétszer akkora feszültségen működnek, és fele az ellenállásból adódó veszteség, ezáltal kevesebb kábelezést igényel egy ugyan akkora szakaszon, mint a 12V-os led szalag.

COB led szalag

A COB led szalagok legnagyobb előnye, hogy egységes fényt ad és egy folytonos fénycsíkot láthatunk. Ez konyha pultvilágításnál lényeges, mivel így teljesen bevilágítja a teljes munkaterületet, ezáltal nem marad sötét felület. A COB led szalagok 12V-os és 24V-os változatban is elérhetők. A COB led szalagok elérhetőek természetes fehér, hideg fehér, és meleg fehér színhőmérséklettel. A cob led szalagok szín visszaadási indexe 80-an fölötti, ez azt jelenti, hogy szín visszaadási probléma csak ritkán léphet fel.

A led szalag rögzítéséhez érdemes alumínium profilt használni, hogy elősegítse a hűtését és védje a portól és a párától. Az alumínium profilba, helyezett led szalagot könnyebb takarítani, mint csak egyszerűen bútorra ragasztanánk fel.

led

Saját konyhapult világítás kialakítása V-TAC 24V-os COB led szalag és 2 méteres Micro eloxált U profil szett használatával.

Régi tervem volt, hogy kialakítsak egy teljesen homogén fényű konyhapult világítást a V-TAC 24V-os természetes fehér COB led szalaggal. Azért választottam a 24V-os COB szalagot, mert viszonylag alacsony 10W/m-es fogyasztás mellett 800 lumen/m-es fényáramot biztosít, és a 24V-os rendszereken kisebb a feszültségesés.

A Micro eloxált U profil szettet azért választottam, mivel eloxált profilon kevésbé látszik meg az ujjlenyomat, mint a natúr alumínium profilon. A szett 2 méteres szálakban kapható, tartozék mellé 2 darab végzáró és 4 darab rögzítő. A profil belseje 12mm széles, így egyszerűen elfér benne 10mm széles COB led szalag.

A konyhapultomhoz 2 szál alumínium profilt használtam föl, az egyiket 110 cm-re vágtam a másikat 85 cm-re. A profilok vágásához fémvágó fűrészt és gérvágó dobozt használtam. A gérvágásra azért, volt szükség, hogy a két elem 90 fokban tökéletesen illeszkedjen egymásba a saroknál. A profil fedeleket ugyanolyan hosszan elvágtam, ez azért fontos, hogy a profil fedelet rá tudjam pattintani az alumínium sínre és ne tartson ki. A fedél többször rá pattintható a profilra, ez azért jó, mert bármikor kivehető és cserélhető a led szalag.

A két levágott alumínium profilt 7 ponton átfúrtam fémfúrószárral, és így rögzítettem a bútor elemhez vékony 4x12mm –es facsavarral. A szetthez kapott rögzítőket nem használtam, mert a profil nem feküdt volna fel teljesen a konyhabútor elemre és látszódtak volna a hézagok.

A COB led szalagból levágtam egy 130 cm-s és 85 cm-s szálat, mivel a saroknál toldani csak a két szál összeforrasztásával tudtam. A sarokforrasztás, nagyon lényeges, mert a led szalagot 90 fokban  hajlítva felrakni nem szabad, különben megsérül a szalag. A saroktoldáshoz 2×0,5 vezetéket használtam, az egyik vezeték szállal a negatív pontot toldottam meg, a másikkal pozitívat. A forrasztás során érdemes forrasztó savat használni, hogy a cin jobban rátapadjon a felületre. A led szalagok toldáshoz és betáplálásához lehet kapni különféle forrasztás mentes gyors csatlakozókat és toldókat, de nem ajánlom használni őket, mert a forrasztással elkerülhető a kontakthibák fellépése és a keskeny profilban gyakran nem férnek el. A led szalagot forrasztás, után a rajta lévő öntapadó ragasztóval belehelyeztem az alumínium profilba. A led szalag néhány pontját pillanatragasztóval megerősítettem, mert a gyári ragasztója néha elenged.

A COB led szalagot egy Mean Well LPV-60-24-es tápra kötöttem, azért választottam, mert IP67-es védettségű és műanyag tokozott, működés közben zajtalan. Ellenben a fémházas tápok gyakran adnak ki hangot működés közben. A tápegység a kettős szigetelésű, ezért a kettes érintésvédelmi osztályba tartozik. A tápegységhez csak a fázis és a nulla vezetőt kell bekötni. A tápegység és a led szalag közé nem raktam vezérlőt, mert a kapcsolását  egy pólusú kapcsolóval oldottam meg.  A tápegységet az erős áramú betáppal 2-es wago használatával kötöttem össze. A tápegységet a konyhabútorba helyeztem el, hogy kívülről ne látszódjon. Beüzemelés előtt a betáplálástól a led szalag végéig multiméterrel ellenőriztem a forrasztásokat és a kötéseket.

Egy hónappal a felszerelés után, az a tapasztalatom, hogy a led szalag megfelelően üzemel, napi több óra használat után sem melegszik. Teljesen bevilágítja a konyha pultot a COB szalag, így a célom elértem nincs bevilágítatlan felület rajta.