füzéri vár

Számos olyan népszerű kiránduló hely található hazánkban, ahol már önmagában a megközelítés kisebb sport teljesítmény. Ezeken a helyeken általában vannak komfortos megoldások – pl. kisvasút, kötélpálya, esetleg külön busz járat. Felejtsük el ezeket és használjuk ki a természeti adottságokat sportolási lehetőségként. Az élmény így megkétszereződik.

1. Lillafüred

2016-ban adták át drótkötélpályás felvonót, amely egyszerre több mint 200 embert képes szállítani. Mintegy 10-12 perc alatt 300 méteres szintkülönbségű, 1080 méter hosszúságú utat teszünk meg. Ha sportosan akarunk kirándulni, felfelé futhatunk, kocoghatunk és visszafelé próbálhatjuk ki a libegőt, így pihenés közben gyönyörködhetünk a csodálatos látványban.

Számtalan egyéb sportolási lehetőség is van a közelben: korcsolya és görkorcsolya pálya, tematikus játszótér, streetball pálya, poolball pálya, valamint integrált magaslati kötélpálya.

2. Szalajka völgy

A csodálatos szépségű Szalajka völgyet hagyományosan kisvasúttal szokás megközelíteni és visszafelé egy kellemes séta közben gyönyörködünk a látnivalókban. Csavarhatunk egyet a programon és felfelé választhatjuk a sétát, egyes szakaszokon megpróbálkozhatunk felfelé futni, kocogni. Mivel a látnivalóknál úgyis megállunk, közben kipihenjük magunkat. Így visszafelé ülhetünk fel a kisvasútra, ha azt nem akarjuk kihagyni.

Legalább háromszor annyi kalóriát égethetünk el így és bűntudat nélkül falatozhatunk a frissen sült pisztrángból, amit vétek lenne kihagyni.

3. Gellért hegy

Ha a Gellért szálló előtti térről indulsz, egy igen kemény túra feljutni a Citadelláig. Érdemes mérni az időt. Mi futva mentünk, különböző útvonalakon és 10 percen belül értünk fel. A “hivatalos útvonal” 125 méteres szintkülönbség 2,5 km-es táv, a legjobb idő 8 percen belüli, de aki komolyabb erőpróbára vágyik, mehet árkon-bokron keresztül. Nem lesz könnyebb, maximum érdekesebb. Ha még marad levegőnk, gyönyörködhetünk  valóban csodálatos panorámában.

Visszaúttal, pihenéssel együtt nem több mint 40 perc, de egy nagyon komoly és szórakoztató edzésként is felfogható.

4. Füzéri vár

Szintkülönbség 170 m. A várhegy aljában van egy fizető parkoló, innen 15-20 perces sétával érhető el a vár. A séta utolsó szakaszára inkább a túra szó illik: meredek, sziklába vájt lépcső vezet fel a várhoz. Ide mindenképpen megfelelő cipő szükséges. A lejtő meredeksége miatt ez önmagában erőpróba. Haladhatunk tempósabban is, akkor már egy komoly erőnléti intervallum edzésként is felfogható.

Ha felértünk, gyönyörködhetünk a panorámában és a nemrégiben felújított vár látnivalóiban.

5. Szigligeti vár

Ha a Balaton partjánál járunk, mindenképpen érdemes felkeresni a Szigligeti várat, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. A 80 méteres szintkülönbség ne legyen riasztó, sétálva bárki könnyedén teljesíti, bár a megizzadás garantált. Ha futva megyünk, könnyebb edzésként is felfoghatjuk. Jutalmunk a test és lélek harmóniájaként kibontakozó dupla boldogsághormon, ami mozgástól és a látvány gyönyörűségétől egyszerre termelődik.

A borítókép forrása a Wikipédia: Füzéri vár