covid-germany

Ki látogathatja Németországot? Karanténra van szükségük, vagy elegendő a negatív koronavírus-teszt? A Németországba történő belépés szabályai továbbra is összetettek. Válaszokat adunk a legfontosabb kérdésekre.

Hosszú hónapokig tartó karantén után visszatért a vágy, hogy utazzunk Európán belül. A COVID-19 fertőzések csökkenésével az elmúlt hetekben enyhültek a szigorú belépési korlátozások. Ez mindenekelőtt az Európai Unióra és a schengeni térségre vonatkozik. Az itt utazók nagyobb akadályok nélkül számíthatnak például egy szomszédos ország nyaralására.

Ha Németországba szeretne lépni, akkor is figyelembe kell vennie néhány dolgot. Először is meg kell győződnie arról, hogy a belépő országot Németország kockázati zónának minősíti-e, ebben az esetben a digitális belépési nyilatkozatot kell kitölteni. Ezenkívül az utazóknak negatív koronavírus-tesztet kell benyújtaniuk, ha még nem oltották be őket a Covid-19 ellen, vagy az elmúlt fél évben nem gyógyultak meg fertőzésből. A nyaralóknak már nem kell karanténba kerülniük.

Július 1-jén bevezették az EU-szintű digitális oltási útlevelet. Például megkönnyíti a belépést Németországba és az eseményekhez való hozzáférést. Ez megkönnyíti az oltások állapotáról, a tesztekről és a korábbi fertőzésekről szóló információk gyors és egyszerű megszerzését.

Az utazási riasztás változásai

Az Egyesült Királyságból Németországba utazóknak enyhébb karanténkorlátozásokkal kell szembenézniük, miután a Robert Koch Institute német közegészségügyi ügynökség módosított ajánlásokat adott ki hétfőn (július 5.). Portugáliát, Oroszországot, Indiát és Nepált szintén leminősítették.

A változás egyszerűbb követelményeket fog jelenteni az ezeket az országokat látogató emberek számára. Azoknak az embereknek, akik mindkét oltási dózist megkapták, vagy akik azt mutatják, hogy felépültek a COVID-ből, nem kell karantént vállani a visszatéréskor vagy az érkezésükor.

A be nem oltottakat fel fogják kérni az önkéntes karanténra, de legfeljebb 10 napig. Arra is lehetőségük lesz, hogy a karanténból korábban távozzanak negatív eredményű koronavírus-vizsgálattal az ötödik napon.

Az országok korábbi besorolása szerint minden, Németországba érkező embernek 14 napig önállóan kellett elszigetelődnie, függetlenül személyes COVID státusától. Csak német állampolgárok vagy az érintett országok lakosai utazhattak, az olyan helyek látogatói nem, mint az Egyesült Királyság.

Európában már nincsenek magas kockázatú régiók.

Ennek az intézkedésnek nagyon gyakorlati következményei vannak a nyaralókra nézve: A járvány idején az utazási riasztás először lehetővé tette a nyaralók számára, hogy ingyenesen töröljék foglalásaikat. Ez a lehetőség már nem érhető el. Az utazási biztosítások esetében más a helyzet. Nem kellett kompenzációt fizetniük, mivel az utazási figyelmeztetést általában nem ajánlották a turisztikai üdülések ellen. De most, mivel csak „extra elővigyázatosság” ajánlott, a biztosító társaságoknak kártérítést kell fizetniük a külföldi nyaralóknak, akik COVID-19-gyel szerződnek, vagy karanténvédelmi intézkedések miatt ott rekedtek.

A legtöbb EU-országra jelenleg nem vonatkoznak belépési korlátozások, mivel az alacsony fertőzési arány miatt már nem tartoznak a kockázatos területek csoportjába. Akik ezen országokból szárazföldön érkeznek Németországba, azokat nem kell oltani, gyógyítani vagy tesztelni.

Mindazonáltal bárki, aki légi úton kíván beutazni Németországba, igazolnia kell, hogy be van oltva, teljesen felépült egy fertőzésből, vagy negatív eredményt mutat, mielőtt beutazik, függetlenül az országtól és az ottani fertőzöttségi szinttől. A rendelet a hazatérő utasokra is vonatkozik.

Az EU és harmadik országok átfogó belépési korlátozásainak mostani enyhülése jó hír a német turisztikai ipar számára. Az ágazat az elmúlt hónapokban a karantén által leginkább sújtott ágazatottá vált.

A német turisztikai szektor különösen az amerikai turistákat szerezte meg. A hollandiai és svájci vendégek után a koronavírus-járvány előtt a harmadik legnagyobb németországi látogatócsoportot képviselték. Heidelberg nyugati egyetemi városa különösen népszerű volt az amerikaiak körében. Ők alkotják itt a legnagyobb arányban a külföldi turistákat.

De a harmadik országbeli állampolgárok beutazásának egyszerűségét még nem szükséges észrevenni – mondja Mathias Schiemer, a Heidelberg marketing ügyvezető igazgatója. „Ez elsősorban a nemzetközi vendégekre szakosodott szállodákat érinti” – mondta Schirmer a DW-nek adott interjúban. Ugyanakkor hozzátette, hogy a város több éve inkább a belföldi turizmusra koncentrál. „Ez most meghozza a gyümölcsét. Jó újra élve és lendületesen látni a várost” – mondta Schiemer.

A koronavírus-járvány következtében sok német úgy dönt, hogy ezen a nyáron ismét hazájában utazik. Sok helyen, különösen a part menti területeken és Németország déli részén, a szállodák és a nyaralók már teljesen foglaltak.

De a delta variáns elterjedése elsötétíti a reményeket, különösen azok számára, akik visszatérnek az útjukról. Sok portugál nyaraló korán félbeszakította vagy lemondta utazásait, mivel úti céljuk vírusfertőzött területnek minősül. Az olyan nagy utazási társaságok, mint a Tui és a DER Touristik, rövid idő alatt felfüggesztették portugáliai útjaikat. Sok politikus szigorúbb belépési korlátozásokat követel, különösen a visszatérő utazók kötelező tesztelését. A német kormány 2021. június 28-án elutasította a szigorúbb intézkedéseket. A német utazási szövetség (DRV) szintén figyelmeztet az új korlátozásokra, mivel ezek zavarhatják a nyaralókat. Ennek ellenére 2021 még valószínűleg nem a gondtalan utazás nyara lesz, amelyet sokan reméltek néhány hete.

Ezt a cikket német nyelvről fordították le, és első frissítésük óta, július 1-jén frissítették.

Forrás: https://www.dw.com/en/who-can-currently-travel-to-germany/a-58116113