Az egyik legismertebb és legnépszerűbb márka az olasz Lavazza. 1895 óta foglalkoznak a kávéval, külön kutatóközpontjuk van, elmondható hogy amit ők nem tudnak a kávéról, arról nem is érdemes tudni. Összeszedtük a legjobb tippeket, legérdekesebb információkat, melyekről nem biztos, hogy tudtál.
Mitől lehet rossz ízű a frissen főzött kávé?
- A víz. Legjobb, ha palackozott, vagy szűrt ivóvizet használunk. A csapvíz sokszor olyan kemény, hogy víz köves lesz tőle a kávéfőző. Célszerű mindig friss vizet használni.
- Állott kávé. Az aromák még a dobozban tartott kávé esetén is könnyen elillannak. Ha jó kávét akarsz, figyelj oda a frissességre.
- A kávé szemcsék mérete. Amikor gyenge kávét kapunk, akkor nagy valószínűséggel a kávébab alul van őrölve, amikor pedig kesernyésebb, a kávébab túl van őrölve.
- Elmaradt tisztítás, karbantartás. Minden alkatrészt célszerű rendszeresen megtisztítani, majd simán vízzel átfőzni a készüléket.
- Nem megfelelő víz hőfok. A kávénknak savanyú íze lesz, ha nem elég meleg a víz. A tökéletes olasz eszpresszó kávéhoz 87-92°C-os vízre van szükség. Ha víz köves a kávéfőző, lehet probléma.
- Nem megfelelő a kávé fajta. A legjobb élményhez a saját ízlésünknek megfelelő kávét célszerű választani. Bár ez nem mindenhol igaz, a kávénál elmondható, hogy a drágább sokszor tényleg jobb és érdemes áldozni a minőségre.
Érdekességek a kávéról és a kávézásról
- A koffein segíti a fogyást, mivel gyorsítja az anyagcserét és nagyobb teljesítőképességre bírja a testet.
- A kávéban található koffein blokkolja az agyunk egyik gátló neurotranszmitterét, amit adenozinnak nevezünk, ennek köszönhetően válunk kávéivás után energikussá.
- Hogyha kávét iszunk, a kávéban fellelhető antioxidánsoknak köszönhetően boldogsághormon termelődik.
- Ha a presszó kávéba pár csepp citromot facsarunk, akkor az csillapítja a fejfájást és a másnaposság érzését.
- A világ legdrágább kávéja az indonéz cibetmacska ürülékéből készül, forintba átszámolva egy csésze ilyen kávé 20 ezer forintba kerül.
- A világon először az 1550-es években nyitottak kávézót, Isztambulban.
- Európába a legelső kávéház 1624-ben nyitotta meg kapuit Velencében, La Bottega del Caffé néven.
- A kávét nem szabad hűtőben tárolni, mert hamarabb elveszíti az aromáját.
Mennyi koffein van egy adag kávéban?
Pontos értéket nem lehet mondani, mert rengeteg dologtól függ, de egy jó becsléssel megállapítható a minden napokban használt kávék koffein tartalma:
Eszpresszó – 50-70 mg
Americano – 100-200 mg
Instant kávé – 30-150 mg
Latté – 60-180 mg
Koffeinmentes kávé – 0-15 mg