fascia

A krónikus fájdalmak kezelésében a fascia szerepe az utóbbi időben került a kutatások középpontjába, egy teljesen új nézőpontot létrehozva a mozgásszervi problémák gyógyításában. Lényegében bizonyos szempontból majdnem olyan, mint egy újonnan felfedezett szervrendszer, ami jelentős hatással van a mozgásra, így a mozgásszervi problémák újraértelmezésre és kezelésére is.

De mi az a fascia?

A fascia egy olyan többrétegű hálózat, ami az izmokat, csontokat, ízületeket és a belső szerveket hálózza be. Egy olyan kötőszövet a bőr alatt, ami kollagénrostokból és elasztinból áll, feladata, hogy az egyéb szöveteket stabilizálja, elválassza egymástól az izomrostokat, és a funkcionális izomláncokat, rögzítse a belső szerveket, valamint az erek és idegek számára átjárást biztosítson az izmok között.

Ez a pókhálóhoz hasonló szerkezettel rendelkező speciális rendszer, egy folyamatos megszakítás nélküli háló, amely egységet alkot a lábujjaktól a fej tetejéig. Mindent mindennel összeköt, ezzel biztosítva a helyes mozgásláncok kialakulását, de nagyon fontos szerepet játszik a tápanyag ellátásban is. Feladata még, hogy védje az izmokat a túlnyújtástól és szakadástól, egyenletesen oszlassa el a testen belül a mozgás okozta stressz hatásokat, illetve, hogy továbbítsa az izmok és a központi idegrendszer felé a szövetek pozíciójára és helyzetére vonatkozó információkat. Minden történés – sérülések, gyulladások, műtétek – a fasciában olyan elváltozásokat okozhat, amelyek rejtve maradhatnak a képalkotó vizsgálatok előtt.

Amennyiben a fascia egészséges, akkor akadálymentes mozgást biztosít az általa összefogott dolgoknak, viszont ha valamilyen formában „sérült”, akkor feszessé válik, korlátozni fog bennünket a mozgásban, ami idővel fájdalom kialakulásához vezet. Ilyen esetekben segíthet a fascia kezelés, de ne rohanjunk ennyi előre, nézzük, hogyan épül fel a fascia.

A fascia rétegei

  • Felületes fascia: ez választja el a bőrt és az alatta lévő zsírrétegeket. A víz és zsír tárolására szolgáló laza, zsíros kötőszövet, ami a védőpárnájaként szolgál a nyirokereknek, vérereknek, idegeknek. Viszkoelasztikus, ezért jól alkalmazkodik a súlygyarapodáshoz és súlyvesztéshez.
  • Mély fascia: véredényekkel gazdagon ellátott, szenzoros receptorokkal rendelkező, vastag, rostos kötőszövet, ami beborítja és elválasztja egymástól az izmokat, izomrostokat és funkcionális egységbe osztja őket. Az elasztin szálak mennyisége határozza meg a rugalmasságát.
  • Viszcerális fascia: arra szolgál, hogy a belső szerveket rögzítse, az üregekben felfüggessze. A belső szerveket kettős réteg borítja, amit egy vékony membrán választ el egymástól. Az agyban található fascia az agyhártya (meninges), a szívben a szívburok (pericardium), a tüdőben a mellhártya (pleura), a hasban a hashártya (peritoneum) néven ismert. Mivel a szervek felfüggesztése a feladat, így kevésbé nyújtható, hiszen a tónusát tartania kell. Az is baj, ha túlzottan laza, mert az a szervek prolapsusához vezet, viszont, ha ha túlságosan merev, akkor korlátozhatja a szervek megfelelő mozgását.

Mitől sérülhet meg a fascia rugalmassága?

Az akadálytalan, fájdalommentes mozgáshoz elengedhetetlen, hogy a fascia rugalmassága megfelelő legyen, amit a benne található kollagén és elasztin garantál. Abban az esetben, ha a fascia sérül, nem látja el optimálisan a feladatait, a mozgás korlátozódik és fájdalmassá válik.

A fascia sérülésének legfőbb okai lehetnek:

  • a fascia rugalmatlanná válása, ami az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb
  • a helytelen testtartás
  • az egyoldalú mozgások
  • az inaktív életmód
  • sérülések utáni letapadások

A fascia akkor működik megfelelően, ha a különböző rétegek egymástól függetlenül is el tudnak mozdulni, el tudnak csúszni. Az elcsúszást a hialuronsav garantálja.

Sérülésnél a hialuron viselkedése megváltozik: a helyreállítási folyamat során megjelennek benne a gyulladásos anyagok, segítve a gyógyulást, ami a hialuron minőségének és mennyiségének normalizálódását jelenti. Ha a regenerálódási folyamat nem tud végbemenni – mondjuk túl sokáig mozdulatlan az ízület – a hialuron nem segíti a csúszást, hanem fokozni fogja a különböző rétegek összetapadását krónikus fájdalmakat okozva.

Mi köze a krónikus fájdalomnak a fasciához?

A fascia sérüléséből adódó fájdalom (ezt nevezzük myofasciális fájdalomnak), nagyon nehezen diagnosztizálható, mert az elváltozás képalkotó vizsgálatokkal nem mutatható ki. Az is nehezíti a felismerését, hogy a fájdalom nemcsak a sérülés konkrét helyén, hanem távolabbi helyen is jelentkezhet, kisugározhat más területekre is és krónikussá válhat. (ki gondolná, hogy a belső szervek fájdalma is összefüggésbe hozható a fascia sérülésével?)

A fasciát megcélzó manuális technikákkal azonban ezek a krónikussá váló fájdalmak enyhíthetők. A hialuron termelését végző speciális sejtek aktiválásával gyorsítható a gyógyulás. A változatos mozgás, az edzés, a manuálterápia, a forró fürdő fokozottabb hialuron termelést váltanak ki, “olajozottabbá” válik minden és a szervezet öngyógyító képessége működésbe lép.

Hogyan segít a fascia kezelés?

A manipulációs technikák hatására fellazul a kötőszövet, csökken az ízületekre nehezedő nyomás, az izom túlfeszülése megszűnik, enyhül a fájdalom. Már 1-2 kezelés is hatékonyan csökkenti a panaszokat. Krónikus panaszok esetén 4-5 alkalomra is szükség lehet a tünetmentességhez.

forrás: sherlockrehab.hu