utazás Tatára

Talán nyaranta vetődik fel leggyakrabban a kérdés, hogy hová is utazzunk hétvégén? Ha van szabadidőnk, de nem nyaralunk, akkor érthető, hogy szeretnénk kihasználni a jó időt. Szerencsére Magyarország számtalan gyönyörű hellyel büszkélkedhet, amit érdemes felkeresni egy nap, vagy egy hétvége erejéig. A döntés azonban nem könnyű, főleg, ha kutya is van a családban.

Tata és környéke több szempontból is tökéletes választás, egyrészt autóval és vonattal is könnyű megközelíteni, Budapestről mindössze fél óra és máris egy barokkos kisvárosban találjuk magukat, ami számos kirándulási lehetőséget tartogat számunkra.

A kutyás kirándulóhelyek közül az egyik legjobb úti cél, hiszen a vár előtt található Öreg-tó, kutyának és gazdinak is remek kikapcsolódást kínál. A legtöbb tavunkkal szemben itt az emberek ugyan nem, de a kutyák fürödhetnek.

A tó egyébként az egyik legnagyobb hazai pihenőhely a vándorló ludak számára, ezért ősszel is érdemes meglátogatni, de ilyenkor csak úgy, ha a kutyánkat pórázon tartjuk. A környékbeli nyitott éttermek többsége kutyabarát, vagyis a legtöbb helyre nyugodtan beülhetünk a kedvencünkkel.

Az Öreg-tó bringával és gyalogosan is kényelmesen megkerülhető, miközben csodálatos látványban van részünk. Egyrészt a barokkos város a parton sétálva is varázslatos, másrészt a Gerecse- és a Vértes-hegység határa szintén lenyűgöző látványt kínál.

Tata, a vizek városa

Az Öreg-tó szomszédságában található Cseke-tó is hasonló élménnyel kecsegtet. A tájat emellett patakok, csatornák és meleg vizű források tarkítják, melyek között hatalmas sétákat lehet tenni.

Nem véletlenül hívják Tatát a vizek városának, ami kutyával, főleg nyaranta kínál aktív és tartalmas időtöltést, már ha pancsolni is szeretnénk a kedvencünkkel.

Kutyával vagy anélkül, a városban található barokk épületek között is lehet andalogni, de több múzeumot is felkereshetünk, a történelem szerelmeseinek tehát ugyanúgy ajánlott Tata, mint a kutyabarátoknak.

Kalandos történelem

A város legfontosabb látványossága a Vár, melyet még Luxemburgi Zsigmond király építtetett valamikor 1397 és 1409 között. Vadász- és pihenőkastély volt, az akkori mocsaras, erdős vidék miatt bizonyára dúskált is a környék a vadakban.

Később Mátyás király építette át reneszánsz várkastéllyá, amely Esterházy József kezébe került az 1700-as évek elején. Sajnos azonban az eredeti várat egy tűzvész elpusztította, és csak az újjáépítésekkel kapta meg azt a barokkos hangulatát, ami az Esterházy család védjegye, és amit ma is megcsodálhat a látogató.

Érdekesség még, hogy az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és nejét is ebben a várban fogták el 1921-ben.

Kerti pihenő

Ha kutyával érkezünk és nem tudunk bemenni a Várba, megcsodálni annak szépségeit, akkor se kenődjünk el, hiszen az Esterházyak egy gyönyörű parkrendszert építettek az épület mögött, ami minden ízében a 18. századi romantika hangulatát képviseli.

A Karl Ritter kertépítész tervezte parkban szintén remek sétákat lehet tenni, és miközben a kutya is jól érzi magát, olyan látnivalókat tekinthetünk meg itt, mint Schweiger Antal szobrász által készített faragott díszkút.

Sörétgyár és néma szerzetesek

Tata a tavak és a vár mellett számos egyéb látványosságot is kínál a turistáknak. Itt van például a negyven méter magas Fellner Jakab kilátó, a valamikori sörétgyár, ahonnan pompás kiállítás nyílik a környékre.

Rögtön mellette pedig egy apró kápolna és egy 14. századi gótikus templom romjait is megszemlélheti az érdeklődő. A Kálvária-szoborcsoport szintén itt kapott helyet, amit a város kiemelkedő szobrásza, a már említett Schweiger Antal épített 1770 körül.

A Kálvária-dombon található a Szabadtéri Geológiai Múzeum is, ami korábban kőfejtőként működött a városban. Ha szerencsénk van, a földtörténeti középidőből származó leletekre, vagyis a kövekbe préselődött csigákra és egyéb tengeri állatokra bukkanhatunk itt.

Visszakanyarodva a tatai vizekhez, az Öreg-tó partján találjuk a kamalduli házat, ahová szintén érdemes ellátogatni, ha szeretjük a történelmet. Az épületben a valamikori, azonos nevű néma szerzetesrend kapott helyet Esterházy József jóvoltából 1744-ben. A rokokó kovácsoltvas ablakokkal díszített ház mindenképpen izgalmas látványt kínál a történelem szerelmeseinek.

Összegezve

Tata kutyával és anélkül is csodálatos kirándulási úti cél. Ha kedvencünkkel érkezünk, akkor mindenekelőtt az Öreg-tavat érdemes körbe sétálni, de a Cseke-tó és a környékbeli patakok is remek kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.

A Várban található múzeum és a város számos történelmi emléke pedig a múlt szerelmeseit fogja hasonlóképpen elbűvölni, mint a természetkedvelőket a táj.