laposteto szigeteles

A lapostető szigetelés felújítása egy idő után minden épület esetében aktuálissá válik. Ez a felület kifejezetten ki van téve az időjárási körülményeknek, ezért nagyon fontos, hogy a kivitelezés minden esetben jó minőségű anyagok felhasználásával és a kellő szakértelem birtokában történjen. Igaz ez a szigetelés első megvalósítása és az utólagos felújítás során egyaránt. Ha profi munkát végzünk, akkor hosszú éveken, az évtizedeken keresztül jelenthet biztos megoldást.

Milyen megoldások léteznek a lapostető szigetelés során?

A lapostető hőszigetelése mellett gondoskodni kell annak megfelelő vízszigeteléséről is. Gondoljunk csak bele, hogy egy magastetővel szemben, ezt mennyivel intenzívebben érinthetik az időjárási körülmények. Egy nyári kánikulában akár 50 fokosra is melegedhet a felület, de számolni kell a jégeső, a szélvihar és a nagyobb mennyiségű csapadék okozta hatásokkal is.

A lapostető szigetelés során alapvetően kétfajta megoldás létezik: az egyenes és a fordított rétegrendű. Az első alternatíva esetében vízszigetelés a hőszigetelés fölé kerül, míg a fordított rétegrend esetén, értelemszerűen a hőszigetelés kerül a vízszigetelés fölé.

Milyen anyagokkal lehetséges a lapostető hőszigetelése?

A lapostető hőszigetelése energiatakarékossági szempontból kifejezetten fontos. A meleg levegő felfelé száll, így a nem megfelelő hőszigetelés esetén nagyon magas lehet a hőveszteség ezen a ponton. A munka során felhasznált anyagok milyenségét nagyban befolyásolja az, hogy egyenes vagy fordított rétegrendű szigetelésről beszélünk.

Egyenes rétegrendnél a hőszigetelés a vízszigetelés alatt helyezkedik el, így ebben az esetben például az expandált polisztirolhabos termékek is megfelelőek lehetnek. Fordított rétegrend esetében a hőszigetelés kerül felülre, így annak nedvességálló tulajdonsággal is rendelkeznie kell. Erre jó megoldás lehet például az XPS polisztirol hőszigetelő anyag, amely védi a vízszigetelést a mechanikai behatásoktól és az ultraibolya sugárzástól egyaránt.