kanapé

Új kanapét vásárol? Valószínűleg ez egy elég nagy befektetés, és nem is akar hibázni. Melyek azok a dolgok, amelyeket érdemes figyelembe venni, és melyek azok, amelyeket érdemes elkerülni?

Mindent gondosan mérjen meg

Mielőtt még elmegy az üzletbe vagy az internetre, alaposan mérje ki a nappaliját. És amikor azt mondjuk, hogy alapos, akkor úgy értjük, hogy TÉNYLEG alapos. Mert nincs annál rosszabb, mint amikor több százezer forintért vesz egy kanapét, és aztán kiderül, hogy túl nagy.

Valójában hajlamosak vagyunk lebecsülni a kanapé méretét a boltban, azt gondolva, hogy „majd csak befér valahogy”. De néha ennek az ellenkezője is igaz. A kanapé elhelyezésére szolgáló tényleges alapterület mellett más szempontokat is figyelembe kell vennie:

  • Egy túl nagy kanapé vizuálisan nem mutat majd a helyén?
  • A kanapén keresztül eléri majd az ablakot vagy ki tudja húzni a fiókot?
  • Lesz hely egy dohányzóasztalnak?
  • Mennyire közel lesz a tévéhez?

 

Ezzel szemben kerülje a túl kicsi kanapékat, ha Ön nagycsaládos. Ideális esetben legalább három-négy ember férjen el kényelmesen a kanapén.

A dizájn vagy a praktikusság a cél?

Számtalan kanapé változat létezik. Míg a dizájner- vagy akár luxus kanapéknak nevezhetőek általában csak egy célt szolgálnak – az ülést, vagy legfeljebb a fekvést -, vannak olyan kanapék, amelyek több célt is szolgálnak. Beszélünk például kanapéágyakról, amelyeken nem csak pihenni lehet egy ideig. Sőt, akár teljes franciaággyá is nyithatók. Így egy vendég könnyen aludhat az ágyon.

A tárolóhelyes kanapék egy másik gyakori választás. Ezek különösen hasznosak a kisebb lakásokban, ahol a kanapén tárolhatja a kevésbé használt felszereléseket – például néhány szezonális sportfelszerelést vagy szezonális ruhát.

Bőr vagy szövet?

A bőrkanapék a luxus megtestesítői, így ha az igazi üzletet keresi, a választása valószínűleg ebbe az irányba fog esni. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne választhatna a luxuskategóriából egy szövethuzattal ellátott kanapét. Ha viszont az alacsonyabb árkategóriákban keresgél, akkor a szövetkanapé lesz a kézenfekvő választás.

Mindennapi használatra csak a textil kárpitozást tudjuk ajánlani. Melegebb és hangulatosabb. A színek, minták és az általános kivitelezés tekintetében is sokkal több lehetőség van. A bőrülések esetében a választék e tekintetben korlátozottabb.

Ne feledje, hogy az ülést is meg kell védeni

Az elmúlt évtizedekben az ügyfelek megszokták a fogyasztói magatartást. Ahol korábban egy ülőbútor generációkig tartott, ma már azonban néhány év után lecserélik őket – pedig egyszerű lépésekkel jelentősen meghosszabbíthatja ülése élettartamát. Használjon például védőburkolatot, vagy védje a szövetet impregnálással. Ezeknek az apróságoknak köszönhetően a kanapé sokkal tovább bírja majd, a szövet mellett pedig a pénztárcáját is kíméli.