pezsgő

Az alkoholos italok rendszerint minden alkalmi étkezésnél az asztalra kerülnek. A hagyományos pálinka és a különféle aperitifek mellett előkelő helyet foglal el a pezsgő, mint az italok királynője. Mint a koktélok esetében, így a pezsgő kapcsán is többféle történet létezik annak eredetéről, feltalálásáról. Az angolok által előállított habzóborok gyanánt magukénak vélik a felfedezést, de sokkal inkább elfogadott a francia eredet.

Pezsgő Dom Perignon hozzáértésével

Eszerint Dom Perignon nevéhez fűződik a ma is népszerű ital felfedezése. A bencés rendi szerzetes a Hautvillers apátságban tevékenykedett, Champagne híres szőlőtermő vidékén. Egy borfajta újraerjesztése során született meg a buborékos nedű, megőrizve a benne levő szénsavat. Érdekesség, hogy Dom Perignon, a pezsgő ősatyja egy hályog miatt elvesztette látását, s ezt követően készítette a legjobb pezsgőket. Kiváló szaglással és ízleléssel rendelkezett, és persze a nagyfokú tudás sem hiányzott a borok karakterét illetően.

Alapvetően tehát egy jó fröccstől abban különbözik a pezsgő, hogy abba természetes úton, az erjedés során kerülnek a széndioxid buborékok. A recept igen egyszerű, a borhoz cukor és élesztő kerül, majd a természetre bízzák a pezsgő elkészülését. A champagni módszerrel készült pezsgők a minimum három éves érlelési idő miatt drágábbak, mint a tartályban erjesztett, nagy mennyiségben elkészített és így kedvező áron beszerezhető fajták.

Hazai pezsgők világszerte

Hazánkban kétségkívül a Törley az egyik legismertebb márka, amely már a 19. század századfordulóján igen korszerű gyárral rendelkezett. Nem véletlen, hogy világszerte nagy népszerűségnek örvendett, és ma is sokan emelik le a polcról termékeit. Természetesen a pezsgő kínálat minden korábbinál szélesebb, így abban mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának is megfelelő fajtát.

A pezsgő nem csupán szilveszterkor koronázza meg az összejöveteleket, hanem születésnapok, névnapok, évfordulók alkalmával is előszeretettel bontunk egy-egy üveggel. A pezsgőfogyasztás a neves alkalmak elmaradhatatlan része, melynek köszönhetően garantált az ünnepi hangulat.