út

A hazai munkaerőpiaci egyenetlenségek javulni látszanak ugyan, de az egyensúly eléréséig még hosszú az út. Egyes vidéki városokban ugyanis továbbra sem ideális a helyzet, még ha adódnak is lehetőségek, az igény pedig folyamatos a fejlődésre.

Egyenetlen összkép

Ember legyen a talpán aki maradéktalanul képes lekövetni a hazai gazdaságot érintő változásokat. Ez sokszor még néhány hónapos távlatokban is nehéz, évtizedekre visszamenőleg pedig még inkább. Ám ez talán természetes, hiszen ahogy a gazdaság ezer másik területre hat, úgy rá is sok külső tényező van hatással, mely folyamatos korrekciókat, átalakításokat igényel. Ez pedig természetesen a munkaerőpiacon is meglátszik.

Ha a gazdaság állapotát sokszor egyenetlenként jellemezhetjük, a munka világára ez hatványozottan igaz. A két terület persze egyáltalán nem független egymástól sőt, szoros kapcsolatban vannak. Így fordulhat elő az, hogy a kedvezőbb gazdasági helyzetben lévő térségeinkben nincs probléma az elérhető munkahelyek számával, máshol azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet. Napjainkra ráadásul nem elég a főváros és vidék között különbséget tenni.

A vidéki területek ugyanis meglehetősen különböző képet mutatnak. Míg a Dunántúl jellemzően stabil gazdasági háttérrel és megfelelő mennyiségű munkahellyel számolhat, addig a keletebbre eső régiók helyzete már nem ennyire kedvező. Ez Gyöngyös városára is érvényesíthető, holott az infrastrukturális lehetőségek, illetve a város elhelyezkedése nem ezt indokolná. Ezzel együtt természetesen Gyöngyös munka kínálata sem üres, de kétségtelenül van hova fejlődni.

írás gépen

Ideális helyen, kedvezőtlenül

Gyöngyössel kapcsolatban a helyi lehetőségek hiánya meglehetősen különös jelenség. Különös, hiszen a város fekvése egészen kiváló. Heves vármegye székhelye Eger, mindössze 60 kilométerre található, az M3-as autópálya révén pedig Budapest is egyszerűen megközelíthető. Infrastrukturális szempontból tehát kiválóak a lehetőségek, akár a közúti, akár a vasúti közlekedést nézzük. Persze lehet, hogy többek között ez is az oka annak, hogy egy helyi állás Gyöngyös városában ritkább madár.

Ilyen feltételek mellett ugyanis abszolút reális lehetőség az ingázás, az említett városokban pedig számos különféle munkalehetőség áll rendelkezésre. Különösen igaz ez a fővárosra, ahol elképesztő mennyiségű és minőségű álláshely érhető el. A város helyzete pedig befektetői szempontból sem feltétlenül előnyös, hiszen ha a közelben ilyen opciókat találnak, hajlamosabbak a már ismertebb megoldásokat választani.

Gyöngyös ugyanakkor egyáltalán nem tekinthető alvóvárosnak, a vezetők pedig folyamatosan igyekeznek javítani a lehetőségeken és tágítani a helyi álláspalettát. A városban jelenleg is sok cég működik, így egy állás Gyöngyös városában is abszolút reális opció, csupán szűkre szabottabb lehetőségekkel. Ez azonban vidéken sajnos nem egyedülálló jelenség sőt, máshol még rosszabb körülményekkel számolhatunk. Egy állás Ózd városában például egyre ritkább lehetőség.

Modern munkavégzési opciók

A nehezebb helyzetben vidéki városok és települések számára mindenképpen üdvös az utóbbi években tapasztalható, munkavégzési formákat érintő változás. Ennek legjelentősebb fellendülése a COVID időszakára tehető, mikor sok cég kényszerült bevezetni a távoli munkavégzést. A tapasztalatok azonban kellőképpen pozitívak voltak ahhoz, hogy sok helyen hosszabb távon is bevezessék ezt a lehetőséget, mely lényegében bárhonnan lehetőséget ad a munkára.

Ennek megfelelően egy állás Gyöngyös lakosainak akár egy ilyen, bárhol végezhető munka formájában is opció lehet. Ezek az álláshelyek sokszor nem is hazai cégekhez, hanem nemzetközi nagyvállalatokhoz kötődnek, mely az elérhető bérek tekintetében is sokkal kedvezőbb. Ez esetben pedig teljesen mindegy, hogy valaki Budapest belvárosában vagy egy vidéki kistelepülésen ül a gép mögött, a lehetőség ugyanaz.

Természetesen abban is érdemes bízni, hogy idővel a vidéki munkalehetőségek is egyenletesebb képet mutatnak. A fejlődésre való igény Gyöngyös esetében is egyértelmű, a jelenleg elérhető álláshelyek pedig sok ezer dolgozót szolgálnak ki. Ezek, kiegészülve a távmunka lehetőségekkel abszolút élhető környezetet teremtenek, mely remélhetőleg még tovább javul majd. Ám addig is, egy állás Gyöngyös környékén talán többet is rejthet, mint elsőre gondolnánk.