A település neve és története is szorosan kapcsolódik a mellette lévő azonos nevű hegyhez és a tetején hajdan volt várhoz. A hegyesdi vár egy kialudt vulkán tetejére épült a XIV. században.

Bár a várfalakból manapság már tényleg nem sok látszik, a környékre nyíló panoráma miatt érdemes felmászni a lépcsősoron. A Tapolcai-medence, a könyék tanúhegyei, a Balaton távolban megcsillanó víztükre csodálatos látványt nyújt. A hegy élővilága is különleges, nyáron mediterrán hangulatot idéz. Láthatunk hatalmasra nőtt pillangókat a hegycsúcs körül keringeni. A legmagasabb ponton pedig valódi körpanoráma tárul a szemünk elé. Magyarországon nem sok helyen látni ilyen természetes kilátót. 

A viszonylag nehéz megközelíthetőség miatt arra is adódhat lehetőség, hogy teljesen egyedül gyönyörködjünk a látványban.

Megközelítés: A sárga jelzést követve, Hegyesd központjából. A hegy csúcspontjára vezető utat elég nehéz megtalálni, felmenni szinte csak négykézláb lehet… Nemrégiben kiépült egy tanösvény, így már lépcsőn is fel lehet mászni, de így is vannak meglehetősen meredek szakaszok.

Fotó: Roxor Helsing