grillezés

A jó idő beköszöntével a kertben vagy a teraszon is élvezhetjük a grillezést. A barátokkal, családdal töltött felhőtlen kikapcsolódáshoz hozzájárulnak a finom ételek, melyek a grillrácson pirulva, étvágygerjesztő illatokkal csábítanak a lakomára.

Ahhoz, hogy isteni ételek készüljenek a grillben, elengedhetetlen a minőségi eszközök használata. A mömax bőséges kínálatában a grillezéshez szükséges valamennyi kiegészítő megtalálható, így a kis méretű körgrilltől egészen a gázüzemű grilkocsiig válogathatunk igényeink szerint. Ha még nincs kiforrott elképzelés vagy csak most kezdenél hozzá a grillezéshez, adunk néhány tippet, mire figyelj a vásárláskor.

Körgrill és grillkocsi

Bár sokak számára úgy tűnhet, hogy a grillezés a világ legegyszerűbb dolga, ahhoz azonban, hogy a legfinomabb sült húsok vagy hamburgerek készüljenek, több összetevő is szükséges. A jó recept és a minőségi alapanyagok mellé nem árt némi tapasztalat, de a tökéletes végeredményhez a megfelelő sütő és kiegészítők is elkelnek.

A grill maga a fő eszköz, amely nélkül nem élvezhetjük ki a szabadtéri piknikezést. A legkisebb változata a körgrill, mely három lába közül kettő kerékkel kiegészített, könnyű súlyú, bárhol letelepíthető eszköz. A nagyobb teraszokon, apró hátsó kertekben használható sütő faszén felhasználásával üzemelhet. Ennél jóval komolyabb berendezés a grillkocsi, mely nemesacélból készült, szabályozható hőmérsékletet biztosít, így a barbecue elkészítéséhez tökéletes választás.

Faszenes vagy gáz?

Akik már otthonosabbak a grillezés világában, tudják, hogy faszenes vagy gáz- vagy elektromos üzemelésű sütők közül választhatnak. Nagy dilemma ez, hiszen mindegyik eszköznek megvan a maga előnye. A gázzal működtetett vagy elektromos grill gyorsan felmelegszik, egyenletesen adja a hőmérsékletet, kényelmes megoldást kínál a hirtelen jött ötlettől vezérelt kerti partihoz. Ezek használatával kevesebb a macera sütés közben, főként a gyors hús készítéséhez ajánlott.

A faszénnel üzemelő berendezések közelében szinte a tábortűz mellett érezhetjük magunkat, a bekészített fa füstös illata azonban a hajunkon és ruhánkon is megtapad, amit sokan nem kedvelnek. Mégis a grillezés hangulatához ez illik a legjobban, és az ételek is finomabbak lesznek, mivel a füstös íz átjárja majd ezeket a sütés során.

Hasznos kiegészítők

Bár sokan hajlamosak elfeledkezni a kiegészítőkről, a grillezéshez ezek is szükségesek. A hőmérő használatával például a húsok belső hőmérsékletét tudjuk meghatározni, így időben tudunk változtatni a grill hőfokán. A különböző grillezőrácsok használatával egyszerűen süthetünk halat, virslit vagy formázott húsokat.

A grillkefe a karbantartáshoz nélkülözhetetlen, hiszen a rácsra tapadó szennyeződéseket az erős, sárgaréz sörtékkel tudjuk igazán hatékonyan eltávolítani. Bármely típusú grillezőt használjuk, ne feledkezzünk meg a használat után azonnal tisztítani, hogy az újabb sütésnél ne szembesüljünk a penészes, rászáradt maradékkal.