túracipő

A túrázás egy közkedvelt szabadidő tevékenység, amelyet kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatsz. Kalandra fel! Túrázás még soha nem volt ilyen népszerű, mint napjainkban. Az utazás, kirándulás egyre kevesebb kockázattal jár napjainkban, egy személyigazolvánnyal bebarangolhatjuk szinte egész Európát. A mindennapi hajtás után kikapcsolódásra van szükséged? Ezt pedig a szabadban, friss levegőn töltött relaxálással tudjuk elérni. Teljesen mindegy, hogy könnyed kirándulást tervezünk a közeli erdőbe, vagy gyalogtúrát az Alpokba.

Túracipőkben semmi sincs messze

Teljesen mindegy, hogy könnyed kirándulást tervezel a közeli erdőbe, vagy gyalogtúrát az Alpokba. Természetesen a cipő csak a kezdet, de anélkül nem szabad elindulni. Ahogy rákapsz a túrázás adta örömökre, hamarosan a klassz bőr túracipőt túranadrággal fogod kombinálni. Kérlek ne feledd, a kirándulás közben is érvényes az az aranyszabály, hogy : Látni ás látszani. Ezért is készülnek a túracipők és a túraruházat színes alapanyagból. Még egy jó tanács, ha most tervezed első túrád.: ne felejtsd el magaddal vinni egy kulacsot! Extra tipp: Ha a rétegesen öltözködsz, nem fog meglepetés érni. Induljon a kirándulás!

De milyen is egy jó, kényelmes túracipő?

A széles választékból nehéz kiválasztani azt az egyet, amely modell számunkra a legjobb választás? Mire érdemes figyelni a vásárlás folyamán?  A legjobb modell az, amely a legnagyobb kényelmet biztosítja számodra, amely a legjobban illeszkedik a lábformádhoz és amely nem töri fel a sarkad. Nem csak a kényelemre és a funkcionalitásra kell figyelned, hanem a légáteresztő képességre és a tapadásra is. Ha ezek alapján meg van a számodra tökéletes modell, már csak annyit kell tenned, hogy kiválasztod a megfelelő méretet. Nézzük meg milyen részletekre kell figyelned a túrabakancs kiválasztásakor:

Kényelem: Ahogy már említettük , az egyik legfontosabb szubjektív szempont a kényelem. Órákig fogunk gyalogolni benne, így olyan cipőt válassz, amely kellően rugalmas ahhoz, hogy jól érezd magad benne. Érdemes megnézni, hogy milyen alapossággal van kidolgozva az illeszkedés cipő felsőrésze a talppal és a sarokrésszel. Érdemes olyan márkát választani, amely már komoly múlttal rendelkezik túracipő gyártás terén. Volt ideje a márkának fejleszteni, hogy számunkra a legjobb tudásuk szerinti túrabakancsot tudják nyújtani. Nézd meg például a Salewa túrabakancsait. Az Alpok túra ösvényein tesztelték őket.

Tapadás: Bármerre járjunk, nagyon fontos az optimális tapadás. A legjobb választás, ha a cipő talpán a Vibram feliratot látod. A Vibram márka sok túracipő gyártóval dolgozik együtt. Nézd meg a Garmont márka túracipőinek talpát. Például a Vibram® Apex külső talp széles formával rendelkezik az elülső és a sarokrészen, hogy fokozza a stabilitást és a tapadást.

Védelem: A megfelelő védelem érdekében a prémium túracipők olyan anyagokból készül, amelyek megvédik lábfejed, sarkadat a sérüléstől. Érdemes számba venni a CMP márka túracipőit és túrabakancsait, amelyek valódi bőrből készülnek. A megfelelő mechanikus védelem nélkül a sérülésveszély előre be van programozva. Egy rossz mozdulat, és már meg is történt a baj, ha nincs a túracipőnk megfelelően megtervezve és olyan túracipőkből elkészítve, amelyek megőrzik lábunk sérülésmentességét.

Komfort: Légáteresztő és vízálló anyagból készült túracipő a megfelelő választás. Amennyiben látod a cipő oldalán a Gore-Tex feliratot, a napjainkban kapható legjobb anyaggal hozott össze a sors. A Gore-Tex Performance Comfort Footwear Membrane láttán pedig  biztos lehetsz benne, hogy az egyik legjobb anyaggal van dolgod. Javaslatunk a Grisport márka, amely megfelelő anyag választásának és az olasz dizájnnak köszönhetően egy közkedvelt túracipő márka. Rövidebb kirándulásokhoz, túrákhoz utakra a félcipő a jobb választás. Hosszabb, hideg vagy nedves, egyenetlen terepen és hátizsákos túrához jobb bakancsot választani. Szereted a könnyedebb, de alkalomadtán a keményebb kihívásokért is, és nem szeretnél két modellt vásárolni, válaszd a félmagas túracipőt.

Egy utolsó kérdés, milyen terepen is szeretnél túrázni? Futni is szeretnél vagy csak gyalogolsz? Amennyiben az egyenetlen terepet helyezed előtérbe, válaszd a csavarodásálló, szorosan párnázott talppal rendelkező túracipőt. Ilyen fajta cipőt találsz a Salomon márka kínálatában. A Salomon túrabakancsok erős tapadást kínálnak az úttalanban.