gánt tanösvény

A már jóideje nem művelt Gánti bauxitbánya külszíni fejtésének maradványai igazi marsbéli tájként jelennek a Vértes hegységben, Gánt határában. A táj valószínűtlenségét mi sem jellemzi jobban, mint hogy ott forgatták a Witcher című sorozat egyes részeit. Az Európában is ritkaságnak számító Bauxitföldtani Park kihagyhatatlan látnivaló. Informatív tanösvény kalauzolja végig a területen a látogatókat.

A kitermelést 1920-as években kezdték meg, mikor csúcson járt a bányászat, évi 600 e tonna bauxitot termeltek ki, ezzel Európa legnagyobb bauxitbányája volt. A termelés leállása után hátramaradt  kb. 127.500 m2 területű bányagödör, a hajdani bauxitbányászat egyik emléke mely kb. 28 m magas bányafallal rendelkezik. Az alapkőzet (dolomit) színárnyalatai a különböző ásványok miatt a sárgástól egészen a lilás-pirosig terjednek.

Tipp: Kerüljük a világos, fehér színű ruházatot, cipőt, ugyanis a időnként olyan a talaj, mint ha, egy irdatlan nagy salakos teniszpályán sétálnánk, így minden vöröses színű lesz.

Gánt bauxitbánya tanösvény 

A Gánti földtani tanösvény egy könnyed ebéd utáni program részeként pár óra alatt bejárható. Belépődíjat nem kell fizetni, így csak ránk van bízva, mikro megyünk és jövünk. Az ismertető táblákkal jelzett útvonalon betekintést nyerhetünk a környék földtörténeti múltjába, megtudhatjuk, hogyan jött létre a gánti bauxittelep, milyen ásványok találhatók a telepen, és olyan szép magyar szavakat is megtanulhatunk, mint pl. a fekübörc.

Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás

A kiállítás a 300 m2-nyi udvari, szabadtéri kiállítórészből és a 360 m2-es földalatti (bányamakett) kiállítórészből, a múzeum-táróból áll. A bányavágat rendszerben a bauxitbányászat történetét vázoló poszteres bemutató és a mélyműveléses (földalatti) bauxitbányászat szerszámai, gépei, biztosítási rendszerei, jellegzetes munkahelyei tanulmányozhatók.

Az udvar a külfejtéses bauxitbányászat, illetve a nagyobb bányagépek bemutatótere.
Nyitva tartás: IV.1-X.31.: K-V 10-17, belépődíj ellenében látogatható, célszerű zárás előtt legalább fél órával érkezni.

Bauxitbánya Gánt videó a levegőből

Gánt földtani park megközelítése

Célszerű egy Vértes kirándulással egybekötni. A Környe és Zámoly közötti úton található Gánt település, a falutól, vagy a múzeumtól egyaránt könnyen megközelíthető a terület.

Egyéb látnivalók a környéken

  • Váregesztes, Gesztesi vár
  • Csókakő, Csókakői vár, szurdok
  • Bokodi tó
  • Majk, Kalmalduli remeteség (szállodává átalakítva)