fémhulladék újrahasznosítás

A fémhulladék újrahasznosítás lehetővé teszi, hogy az ipari nyersanyagul szolgáló fémek végtelenszer újra felhasználhatóak legyenek. A folyamatosan újratermelődő és hozzáférhető nyersanyagforrás újrahasznosításának szinte nincsenek is korlátai (kivéve az atomerőművek építőelemeit), fontos azonban, hogy a különböző összetételű és funkcióval rendelkező fémcsoportok milyen technikával kerülnek kinyerésre, szétválasztásra és feldolgozásra.

A begyűjtés alapvető fontosságú

A fémhulladék újrahasznosítása nem jöhet létre a megfelelő formában és helyeken megvalósuló begyűjtés nélkül. A lakosság számára a szelektív hulladékgyűjtők és a hulladékgyűjtő szigetek szolgálnak a fém hulladék elhelyezésére. Mivel az ipari szektorokban is végtelen mennyiségű szemét keletkezik, az ő esetükben is fontos a jogszabályokkal harmonizáló gyűjtés és feldolgozás. Kiemelt jelentőséggel bír a gyárakban keletkező hulladékkábel újrahasznosítás, hiszen a villanykábelek, földkábelek és informatikai kábelek rengeteg fémet rejtenek, amelyek újrahasznosíthatóak.

Mind a lakosság, mind pedig az ipari szereplők tekintetében hatalmas jelentősége van az elektronikai hulladék elszállításának, hiszen a nem megfelelően tárolt, már nem működő gépek megmérgezik a talajt, ezzel együtt pedig a vizeket is. A megfelelő helyre vitt elektromos cikkek azonban számos olyan anyagot rejtenek, amelyekből újra hasznos nyersanyag lehet a fémhulladék újrahasznosítás során.

A fémhulladékok szeparálása

Az újrahasznosító telepekre érkező fémhulladékokat először fajták szerint szétválogatják kézzel vagy rakodógép segítségével. Amennyiben szükséges – például a hulladékkábelek esetén – az értékes fémeket elválasztják a rajtuk fellelhető szigeteléstől, valamint a kapcsolók és egyéb olyan kiegészítők eltávolítása is megtörténik, amelyek fémet nem tartalmaznak.

A válogatást követően történik meg a fémek darabolása, amely során granulátum képződik. Ehhez kifejezetten erre a célra szolgáló gépek szükségesek. Ilyen speciális berendezések a zoldgepezet.hu oldalán is szép számmal megtalálhatóak. A granulátumból aztán brikettek készülnek, amelyek máris készek arra, hogy újra használják őket.

Fémhulladék feldolgozás

A fémhulladék feldolgozása más és más módokon megy végbe attól függően, hogy pontosan milyen fajta fémről van szó. Az alumínium italos dobozokat kézzel vagy géppel válogatják szét, majd bálázzák őket. A vasat óriási mágnessel választják el a nem mágnesezhető alumíniumról. Ahogy arról pedig már szó volt, a hulladékkábel újrahasznosítás fontos lépése a vezetékek burkolattól történő megszabadítása.

A fémhulladékok beolvasztása és megmunkálása kohászati úton megy végbe. Szinte az összes típusú fém minőségromlás nélkül hasznosítható újra, az újrahasznosítás pedig jelentős mértékű energiamegtakarítással jár az elsődleges nyersanyag kitermeléshez képest. Nem beszélve a környezetvédelmi szempontokról. A fémhulladék újrahasznosítás ma már jogszabályok által meghatározott, amelyhez mind a lakosságnak, mind pedig az ipar szereplőinek alkalmazkodni kell.