A jelenleg ismert KATA 2022. szeptember 1-i megszűnésével magyarok százezrei járnak rosszul, hiszen a többszörösre nőtt adóterhek mellett sokkal bonyolultabb is lesz könyvelővel elkészíttetniük adóbevallásukat. Elkerülhetetlen, hogy a KATA-t elhagyók közül legalább néhány ezret bejelentsenek alkalmazottnak, viszont ez a cikk nemcsak nekik, hanem az összes alkalmazottként bejelentett, saját gépjárművel rendelkező személynek és munkaadóiknak is szól.

Mi az a kiküldetési rendelvény?

A kiküldetési rendelvény egy olyan bizonylat, amellyel magánszemélyek költségtérítést kérhetnek megbízóiktól azokon az utakon felmerülő autós költségekre, amelyeket a saját gépkocsijukkal tettek meg.

Kik használhatnak kiküldetési rendelvényt?

A munkavállalók mellett már megbízottak, cégtulajdonosok, cégvezetők, tisztségviselők, és közérdekű non-profit munkát végzők is elszámolhatják hivatalos útjaikat kiküldetési rendelvénnyel. 

A kiküldetési rendelvény egy olyan előnyös elszámolási forma, ami nélkül saját autóval már egy tapottat sem szabad menni üzleti utazásokra!

Miért előnyös a kiküldetési rendelvény?

Kiküldetési rendelvény vezetésével a magánszemély adó- és járulékmentesen elszámolhatja üzleti útjai során felmerülő költségeit, továbbá a munkavállaló motiválására is remek eszköz, hiszen kvázi járulékmentes béren kívüli juttatásként is használható úgy, hogy ezzel a megbízó legálisan csökkenti a cég házi pénztárát, nem kell zsebből fizetnie az megbízottat.

Emellett az is egy hatalmas előnyt jelent sokaknak, hogy a home office elterjedés óta sokak által használt távmunkaszerződés esetében a munkába járás is elszámolható útnak minősül, hiszen ilyenkor a munkavállalónak hivatalosan is az otthona a munkavégzés helye, az otthona és a cég székhelye/telephelye vagy éppen egy ügyfél közötti utak pedig egytől-egyig elszámolhatóak.

kiküldetési rendelvény

Mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvénnyel?

A hivatalos üzemanyag-elszámoláshoz a következő képletet kell követni:

“[(megtett kilométer/100) x a jármű fogyasztási normája x hivatalos NAV üzemanyagár] + megtett kilométer x általános személygépkocsi normaköltség (15Ft)”

A munkáltató a fenti táblázatból kiszámolt összeget adómentesen kifizetheti alkalmazottjának (illetve más, a cikk elején említett jogcímet viselő személynek). Fontos tudni, hogy az ezen összeg feletti juttatás már SZJA köteles!

Kiküldetési rendelvény példa

Vegyünk példának egy 1600cm3-s, dízeles autó üzemanyag-elszámolását 500 km-re.

[(500/100) x 6,7 x 480] + 500 x 15

=

16080 + 500 x 15

=

16080 + 7500 = 23580 Ft

Ebben az esetben tehát a megbízott egy 500 km-es útra 480 forintos NAV üzemanyagár mellett 23.580 forintot számolhat el adómentesen megbízója felé.

Iparági felmérések szerint kiküldetési rendelvénnyel átlagosan évi 1.500.000 forint számolható el autónként.

Hogyan érdemes kiküldetési rendelvényt vezetni?

A kiküldetési rendelvény szigorú számadású bizonylatnak minősül, így azt elvileg sem papíron, sem számítógépes táblázatban nem lehet vezetni, azonban digitális kiküldetési rendelvény programmal igen!

Ilyen program a RoadRecord is, ami által készült kiküldetési rendelvény a NAV számára elfogadott és szívesen látott, mivel a RoadRecord kiküldetési és útnyilvántartó program szoftvere úgy van kitalálva, hogy mindenképpen NAV-álló legyen a végeredmény.

A RoadRecord mobilapplikációban 3+1 féle automatikus útrögzítési móddal akár 100%-ban a háttérből tudod rögzíteni útjaidat, utána számítógépről pedig néhány perc alatt ki is tudod nyomtatni a NAV-álló kiküldetési rendelvényedet, melyen az adómentesen elszámolható összeg is rajta lesz.

Nyomtatás előtt a kiküldetési rendelvényt a szoftver beépített NAV-ellenőr funkciója ellenőrzi 70 féle logikai ütközést vizsgálva, melyeket ki is javít annak érdekében, hogy a végeredmény, a kiküldetési rendelvény biztosan NAV-álló legyen!

Kiküldetési rendelvény minta videóval: