elektromos autó töltőállomás

Akinek megadatott az a lehetőség, hogy álmai autóját elektromos kivitelben szerezze be, annak bizonyos szempontból át kell alakítania utazási szokásait is.

Míg a benzines autó feltankolásáról egy hosszú út előtt több száz kilométerre szólóan gondoskodhattunk, az elektromos autók esetében az utat rövidebb megállópontok beiktatásával, az elektromos töltőállomás jelenlétét biztosító helyek felkeresésével érdemes megterveznünk. Az EautóTöltőkábel.hu oldalon olvashatunk az elektromos töltőállomás telepítés jelenlegi helyzetéről és abból is kiderül, hogy az elektromos töltőállomásokra egyre nagyobb szükség van.

Természetesen sokkal szívesebben tesszük le voksunkat egy elektromos autóval való utazás mellett, ha tudjuk, hogy az autó menet közbeni töltésével semmi probléma nem lesz. Az elektromos töltőoszlopokkal rendelkező benzinkutaknál, üzletekben, parkolókban az autó töltése alatti időt természetesen szeretnénk kihasználni, így nem mindegy, hogy utazásunk bizonyos pontjain milyen választási lehetőségekkel találkozunk.

Fél órát, órát probléma nélkül eltöltünk erdei sétával, egy nevezetesség meglátogatásával, étkezéssel vagy vásárlással is utazásunk során, míg autónk visszaszerzi töltöttségét. Amikor az erdőben elektromosan guruló autónk hangtalan suhanása közben hallgathatjuk a madárcsicsergést és környezettudatosan tiszta lelkiismeretünkre büszkék lehetünk, bőven kárpótolva érezzük magunkat a hasznosan eltöltött türelmi időért.

Amennyiben esetleg úgy látjuk, hogy bizonyos helyen nagy szükség lenne az elektromos autó töltéséhez szükséges töltőállomásra, azt jelezhetjük az adott közterületért felelős hatóság számára is. A telepítés lehetőségét az anyagi háttéren, a fejlesztési szándékon kívül befolyásolhatja a helyszín villamos energia ellátottsága is, melyről az elektromos hálózatért felelős szolgáltatónál lehet információkat szerezni. Ebből adódik, hogy természetvédelmi területeken kialakított kisebb parkolókban, lakott területen kívül, hegyvidéki részeken, ahol a nap legnagyobb részében madár se jár, nagyon kicsi az esély, hogy töltőállomást találunk. Az utazás tervezésénél nyilván erre is figyelni kell, de végső esetben lehetőségünk van átkapcsolni benzines üzemmódra, úgyhogy mindenképp az elektromos autó felé billen a mérleg a természetben való utazás során is.