Egy ferfi mindig legyen gavaller - go-na.hu

Gavallérokról kevésbé gavalléroknak

Lássuk először is, hogy mit is takar maga a szó, hogy gavallér.

  • Egy igazi úriembert, aki divatosan, elegánsan öltözködik, jó megjelenésű és társaságban jó fellépésű.
  • Udvarlót, hódolót is értünk alatta, aki egy hölgy megfelelő társasági kísérője.
  • Mindezeken felül egy bőkezűen költekező személy, főleg férfi, aki például bőséges borravalót ad.

Szaladjunk most át néhány gondolat erejéig a felsoroltakon, és lássuk, hogy mennyire is vagyunk gavallérok a gavallérméteren. Figyelem, ez nem hivatalos mértékegység, a Nemzetközi Mértékegységrendszer nem tartalmaz ilyesmit, ott hiába is keressük!

Bőkezűen költekező személy

Mi, férfiak inkább a tárgyi jellegű javak szerelmesei vagyunk, míg a hölgyek jóval fogékonyabbak az élményekre. Például utazás, azaz amikor nyáron 35 fok van, mi elutazunk velük oda, ahol 45 fok van és megy a hasunk a csapvíztől. Természetesen mindezt abból az összegből, amit mi szívesebben költenénk videókártyára, vagy egy olyan 15 éves autóra, amire már annyit költöttünk, hogy vehettünk volna helyette egy 5 éveset.

Amíg mi újabb és újabb egyre okosabb kávéfőzőket szerzünk be otthonra, addig a hölgyek inkább kiöltöznek és beülnek valahová a barátnőikkel, hogy egy pohár kávé fölött akár több órás csevegésbe merüljenek. Itt jön a képbe az a kompromisszumkészség, amivel gavallérrá avanzsálhatunk, vagyis velük tartunk és mi is kirittyentjük magunkat, és ha netán jön az a bizonyos „rózsaárus lányka”, akkor beruházunk egy ilyen megboldogult növénybe.

Ha eddig eljutottunk, akkor tettünk egy apró lépést a gavallérméteren. Nyilván a gavallérság ezen része anyagi helyzet függvénye… Vagy mégsem? Valójában figyelmesség, jellem kérdése, hiszen attól, hogy valaki bőkezűen kiegészíthetné mondjuk egy vendéglátós alkalmazott bérét, még nem biztos, hogy ki is fogja egészíteni. Ebből jól látható, hogy a gavallérság nem csupán külső, hanem belső jellemvonások, tulajdonságok kusza halmaza is.

Egy hölgy társasági kísérője

Bizonyára ismerjük azt a jelenséget, amikor egy szórakozóhelyen feltűnik egy pasi, aki körül szinte izzik a levegő, a hölgyek mosolyognak rá, mivel a kisugárzásának (ez manapság nagyon felkapott kifejezés) egyszerűen nem tudnak ellenállni. Egy flörtmester, akinek huncut humora van és bármilyen nehéz szituációból ki tud evickélni egy jól irányzott poénnal. Udvarias, figyelmes, mindemellett markáns és határozott.

Mi meg a fejünket vakargatjuk, hogy: mégis mivel tud többet, mint mi? Léteznek tanulható, és nem tanulható képességek. Véleményem szerint a fentiekre születni kell. A megfelelő verbális- és non-verbális kommunikáció azonban tanulható, gyakorolható, és megfelelő szókinccsel kombinálva esetenként akár a kockahasnál is jóval előnyösebbnek bizonyulhat, tehát nincs minden veszve.

Divatosan öltözködik

Mi, gavallér, és kevésbé gavallér férfiak, a hölgyekkel ellentétben nem szoktuk megdicsérni egymás ruháját, cipőjét, legfeljebb megkérdezzük, hogy hol vette, mert nekünk is kellene. Ezzel nagyjából ki is vesézzük a témát, és talán nem is sejtjük, hogy a gavallérméteren mekkora léptékkel tudunk haladni ha egy kis eleganciát és stílust csempészünk a ruhatárunkba. Próbáljunk ki olyan színeket, amik újak nekünk, amiket egyébként soha nem vennénk fel.

Bizonyára mindenki hallott már a hölgyek által körberajongott Szürke ötven árnyalata című alkotásról. Talán ez az, ami nagyjából leírja a ruhatárunk széles spektrumú színskáláját, főként, ha górcső alá vesszük azon ruhadarabjainkat, amik egykor feketék voltak, illetve azokat, amik egykor fehérek. Operáljunk más színekkel, sokkoljuk a környezetünket, és itt nem a kifutók bizarr világára kell gondolni, hanem egyszerű, kényelmes ruhadarabokra.

Próbáljuk úgy kombinálni az öltözéket, ahogyan mások nem, bátran lehet kísérletezni olyan színekkel, mintákkal amik után “tudományosan” elmondhatjuk a hölgyeknek, hogy ez például nem egy tengerkék ing, hanem óceánkék, azon belül is Atlanti-óceánkék. Teremtsük hát meg a saját, egyedi stílusunkat, hogy kitűnjünk a társaságból.

Gavallérság – összhatás

Ha összegezzük a fentieket és nagyjából beskálázzuk magunkat a gavallérméteren (gálánsan, azaz gavallérosan megállapítottuk magunknak a maximális pontszám másfélszeresét), akkor tegyünk rá egy lapáttal és legyünk figyelmesebbek, legyünk stílusosabbak, a kellő mértékben (és nem zavaróan, tolakodóan) udvariasak. A személyiségünkkel és a külsőnkkel egyaránt sugározzunk egyediséget, eleganciát, valami olyat, amiből csak egy van a világon. Ha az átlagnál nagyobb felületen sugározzuk mindezt, mert nagytermetű gavallérok vagyunk, akkor egy próbát mindenképp megér az Allsize.hu, ahol találunk olyan öltözékeket, amiket mindig és mindenhol össze tudunk gombolni.