Dioráma, vignetta készítése

Tulajdonképpen tekinthetjük a makettezés egy külön ágának, és bár az egész folyamatból nem hiányozhat a miniatűr hasonmás elkészítése sem, mégis rengeteget számít az is, hogy milyen környezetben helyezzük el. Itt jönnek képbe a diorámák, vignetták, amelyek megalkotása sokszor még több időt vesz igénybe, mint maga a makettünk összeállítása.

Szerencsére az alapok beszerzése nem jelent nehézséget, elég körülnézni a Modellfutár dioráma kellékei között, és máris minden a birtokunkba kerülhet, ami egy 3D-s makettkülönlegesség megalkotásához szükséges. Sőt, ilyenkor inkább már háromdimenziós képről beszélhetünk.

Hogyan is álljunk neki?

Először is fontos átgondolni, hogy mi célból készül a makettünk? Egyszerűen imádjuk ezt a hobbit, és szeretnénk minél magasabb szinten űzni, így megpróbáljuk egy ideális környezetben elhelyezve megjeleníteni a választott példányt. A másik opció, hogy versenyre készülünk, és nagyon nem mindegy, hogy miként prezentáljuk alkotásunkat. 

Akár az otthoni vitrines elhelyezésről legyen szó, akár a versenyen történő részvételről, érdemes egy kicsit utánajárni a makettünk (járművünk, harci gépünk, katonai gépünk) hátterének. Milyen helyen állomásozott, hogyan használták, ugyanis enélkül aligha lehetne realisztikus 3D-s “képet” készíteni.

Néhány alapvető szabály

A régmúltban a képekhez készítettek kereteket, a makettezésnél azonban célszerű előretervezni, lényeges, hogy a kész alkotásunk beleférjen ebbe. Az alap kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a makett ⅓-⅔ arányban idomuljon a kerethez, ez azt jelenti, hogy a kész példány a rendelkezésre álló terület maximum ⅔-ad részét foglalhatja el. 

Törekedjünk tehát arra, hogy a makett ne legyen nagyobb az alapnál, ellenkező esetben nem fog profi munkáról tanúskodni a végeredmény. Kisebb persze lehet, hiszen bőven akad lehetőség kitölteni a megmaradt üres területet, például bokrokkal, épületekkel, egyéb környezeti elemekkel. Nem olyan könnyű azonban arányos diorámát alkotni, de tervezés hiányában mindenképpen hátrányból indulnánk. Kerülni érdemes a túlzsúfolt hatást is, hiszen ez esetben nem fog kellőképpen érvényesülni a makettünk.

A következő szabály szintén sokat segíthet: minden képen megtalálható egy előtér, egy téma és egy háttér. Nem kötelező mindhárom, gyakran elhagynak egyet-egyet. 

Az elhelyezés, kompozíció jelentősége

Az arányoknál talán nem fontosabb, mégis a harmonikus összkép eléréséhez legalább ennyire lényeges, hogy milyen pozícióban, hogyan helyezzük el az összeállított példányunkat. Alkalmazzuk a harmadolás szabályát, ugyanis így az agyunk számára is rendezett lesz a végső összeállítás.

Szintén fontos a makett iránya, a balról jobbra mutató szereplők, tárgyak a művészetben, filmekben is a “jót” képviselték. 

Mindezek persze csupán támpontok, de annyi bizonyos, hogy a nulladik lépés a dioráma készítésénél a tervezés, érdemes akár fel is rajzolni az elképzelést.

Kép forrása: modellfutar.hu