Kirándulás dera szurdok
Fotós Tom Nerion http://network.hu/nerion

Egy igazán kellemes délutáni program lehet felkerekedni és kiruccanni a pilisbe. A Dera szurdok ideális célpont.

  • Közel van Budapesthez, autóval 20-25 perc alatt odaérhetünk.
  • Jó nagy parkolója van, ahol kényelmesen elférünk.
  • Nem kifejezetten megerőltető, akár gyerekek, vagy idősebbek is végig járhatják, kivétel a leomlott híd, ott kis segítségre szükség lehet.
  • Mivel a szurdokban lévő víz mennyisége a csapadéktól függ, érdemes többször kilátogatni, szinte biztos, hogy nem ugyanazt a szurdokot fogjuk látni, mint előző alkalommal.
  • A környéken több helyen is van pihenési, bográcsozási, sütögetési lehetőség, így egész napos programot is szervezhetünk.
  • A túraútvonal körbevezet, így nem kell azon aggódni, mennyi lesz a visszaút.

Látnivalókban nem lesz hiány. Célszerű a hegyre felvezető ösvényen elindulni, és először felülről gyönyörködni a kilátásban és a pompás sziklák látványában. Az ösvény végén van egy kis pihenő, itt sziesztázhatunk egyet, majd indulás vissza, immár magában a szurdokban, ami fokozatosan nyújtja az egyre újabb élményeket. Láthatjuk alulról is a sziklákat, bemászhatunk a mederben álló hatalmas kövekre, ha éppen száraz a meder, élvezhetjük az egyre meredekebbé váló oldalfalak romantikáját.

Dera szurdok képek

 

Dera szurdok videó

Dera szurdok megközelítése

Elsősorban autóval érdemes odamenni, a térképen a parkolót jelöli a piros jel. A dobogókői útról kell lehajtani Pilisszentkereszt előtt. A parkolóból már táblák segítik az eligazodást.


A kiemelt kép Tom Nerion fotója