bokaszalag

A bokaszalag szakadása legtöbb esetben egy bokaficam után következik be, amikor a porcot, illetve az ízületet tartó külső szalagok megnyúlnak. Ehhez azonban nem kell sok, elegendő egy rossz lépés, esetleg hosszan tartó magassarkú viselete, de még bizonyos sportok esetében is bekövetkezhet. Természetesen nincs itt a világvége, ha a baj megtörténik, hiszen a gyógytorna számos esetben nyújthat tartós segítséget. Cikkünkből részletesen megtudható, milyen módszerek vannak a probléma megoldására.

Bokaszalag szakadásának kezelése

Amikor elszakad a bokaszalag, akkor garantáltan lesznek kisebb vagy nagyobb fájdalmaink. Azonban a rehabilitáció és a bokaszalag teljes gyógyulását, illetve a testrész stabilitásának visszaállítását egy jó gyógytornász könnyedén elősegíthet. A szakembernek nagy szerepe van a sérülést követő első és második szakaszban, ahol először könnyed gyakorlatokkal szüntetik meg a duzzanatot. Ezt követően olyan célzott feladatokkal adnak lehetőséget a mozgásterjedelem növelésével, amelyek csökkentik a bokának a merevségét.

Nagy szerencse, hogy ezeket a feladatokat akár otthoni körülmények között is elvégezhetjük, ezáltal meggyorsítható a felépülési időszak. Érdemes azonban nagy hangsúlyt fektetni a sérült ízületekre, amiket semmi esetre sem szabad túlterhelni. Bokaszalag szakadás esetén ezt tanácsolja egy profi gyógytornász is. A gyakorlatokat nem árt lassú mozdulatokkal végezni, amelynek köszönhetően óvatosan nyújthatjuk meg az izmokat.

Gyógytornásszal való konzultáció

Természetesen mi saját magunk nem dönthetjük el, hogy milyen tornát is érdemes végeznünk. Mindenképpen érdemes egy gyógytornásszal konzultálni, aki feltérképezi a terepet és ezt követően, személyre szabottan készít egy gyakorlatsort. Nem mindegy ugyanis, hogy a sérülés milyen mértékű, hányadik alkalommal következik be, de az sem, hogy pontosan melyik részt érte. A szakember ráadásul különböző erősségű és jellegű feladatokkal lát el bennünket, amelyek nagy hatással vannak nemcsak a bokára, hanem a körülötte található szövetekre egyaránt. Ezzel növelhetjük a bokaízületet tartó izmoknak az erejét, ami pedig hatással van a szalagok feszességére és a boka stabilitására. Egy jó gyógytornásszal még a későbbi sérülések is megelőzhetőek, hiszen egy stabil testrész esetében kevésbé valószínű a bokaszalag szakadása.

A kezelési lehetőségek

A proprioceptív gyakorlatok főként a gyenge egyensúly érzékelését javítják, ezáltal jóval stabilabbnak érezhetjük magunkat. Ezzel szemben a bokaszalag szakadás általi fájdalmon és a duzzanat lecsökkentésében a kinezio tapaszok is nagy segítséget nyújthatnak. Azonban ennek a felhelyezését is érdemes szakemberre bízni, hiszen ő sokkal hatásosabb eredményt érhet el vele.

Fontos tudni azonban, hogy a teljes gyógyulásra akár több hónapot is várni kell. Gyakori kérdés ugyanis, hogy mikortól terhelhetjük meg ismét a szalagokat, ez azonban a sérüléstől és a gyógyulástól egyaránt függ. Ebben azonban nagy szerepe van a gyógytornásznak, aki diagnózis alapán segíti a felépülést.

A személyre szabott feladatsorok nagymértékben járulnak hozzá a rehabilitáció sikerességében. Akár már néhány alkalom után érezhetük változást.

Mi történik akkor, ha nem fordulunk orvoshoz?

A szalag szakadása nem játék, hiszen bármikor megismétlődhet. Még, ha esetleg otthon is kezeljük magunkat, akkor is nagy az esély arra, hogy hamarosan újra megtörténik a baj. Amennyiben nem erősítjük meg az izmokat, abban az esetben az ízületek instabilakká válhatnak, így hosszan tartó szövődményekkel nézhetünk szembe.

Egy kezeletlen sérülés hatással van további testrészekre is, mint például a derék, a csípő, vagy éppen a térd. Komoly fájdalmakat okozhat tehát akár az egész végtagunkon is, amit, ha elér a sérülés hatása, akkor bizony sokkal hosszabb lesz a rehabilitáció folyamata. Sok esetben ráadásul műtétre is sor kerülhet, ami után a szakorvos is a gyógytornász segítségét fogja javasolni.

A végtagok sérülése tehát nem játék. Szalag szakadása esetén mindenképpen érdemes időben szakemberhez fordulni, mielőtt rosszabbá válna a helyzet.

Kép: https://pixabay.com/hu/photos/kocogás-fuss-sport-kocogni-sportos-2343558/