Minden kirándulás fénypontja lehet egy jó bográcsozás. Lehet ez egy jó hangulatú közös ebéd, vagy egy kiadós vacsora, kellemes borozgatással a tábortűz mellett. A bogrács népszerűségének egyik fő oka, a szabadság. Hiszen nem kell különösebben kiépített tűzhely, elég pár száraz fadarab és már loboghat a barátságos tábortűz, felállíthatjuk a bográcsállványt. Igen, a legfontosabb összetevő kimaradt.

Kell egy jó bogrács

A szakértők mindegyikének megvan a maga favoritja, sőt bizonyos ételekhez, pl. a halászléhez speciális halfőző bogrács dukál, de az ember kiránduláshoz nem szívesen cipel magával egy komplett bográcsboltot. Célszerű kiválasztani azt az alap bográcsot, amivel bebarangolhatjuk a világot és mindenhol hű társunk lehet.

Ha valóban autentikusak akarunk lenni, akkor ez egy öntöttvas bogrács lesz, hiszen ennek van talán a legjobb hőátadó képessége, nem kerül sokba: 8 ezerért már kapunk 7 literest, amiben 5-6 emberre kényelmesen tudunk főzni. Hátránya, hogy törődni kell vele és nehéz. Éppen ezért igazi gyalogos nomádoknak egy rozsdamentes acélból készült lehet a legjobb választás, amit könnyebb cipelni is és tisztán tartani. A zománcozottakat ilyen esetben nem ajánljuk, mert ha egyszer lepattan a zománc, hamarosan vége lesz a bográcsnak. A bográcson kívül állványokat, egyéb felszereléseket is találhatsz jó árakon az internetes webáruházakban

Milyen ételeket főzhetünk bográcsban?

Kis kreativitással, szinte bármit. A legnépszerűbbek a pörköltök, a levesek, a paprikás krumpli, a lecsó és persze az elmaradhatatlan „öhöm”, vagy „slambuc”, vagy „bográcsos” krumplis tészta. Emellett szinte bármilyen egészséges egy tál ételt is elkészíthetünk. Az alapszabály: elsőnek a hús, utána a zöldség, ha már puha, akkor mehet bele a tarhonya, a rizs, a bulgur, vagy a kuszkusz. Csak a megfelelő folyadékról kell gondoskodni, mert ezek alaposan magukba szívják a vizet.

Egy igazi, autentikus slambuc recept

„Magyar pásztorok találmánya. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. A slambuc hajdú-bihari tájjellegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először. A slambuc többféleképpen is készíthető, általában apróra vágott szalonnát használnak, zsiradékban lebbencstésztát pirítanak, hagymát és paprikát fonnyasztanak, pirospaprikát, majd burgonyát tesznek hozzá és vízben összefőzik. Később teszik hozzá a tésztát és a paradicsomot. Kolbásszal is gazdagítható. Tálalás előtt tepertővel szórják meg.”

A videó Balazsin Béla remekműve. 🙂