Bamberg egy festői kisváros Felső-Frankóniában, Németországban, a Regnitz folyó partján, a Main folyóval való összefolyása közelében. Történelmi belvárosa a legnagyobb sértetlen városmag Németországban, mely 1993 óta szerepel az UNESCO német világörökségi listáján.

Nevezetes épülete, a régi városháza, mely egyben Bamberg jelképe. Az épület a korabeli püspöki birtok és a független város határán épült, méghozzá a Bambergen átvezető folyóba, a Rignitzbe, pontosabban egy mesterséges szigetre. A legendák szerint a  bambergi püspök saját birtokából nem akart területet biztosítani egy új városháza felépítéséhez, mert attól tartott, hogy az amúgy is erősödő polgárság még öntudatosabbá válik. Mivel a városban már minden be volt építve, a városi polgárok ezért cölöpökön építették meg – tehát egy mesterségen szigeten – új városházukat.

A szinte eredeti állapotban megmaradt barokk pompát megcsodálhatjuk a régi városháza épületétől kezdődő sétálóutcákon, ahol van olyan fogadó, ami már a középkor óta ugyanabban az épületben működik.

Szintén érdemes megnézni a város fölé tornyosuló A Bambergi dómot teljes nevén Szent Péter és Szent György-dóm (németül: Dom St. Peter und St. Georg). A késő román és korai gót stílust egyaránt megcsodálhatjuk az impozáns épületen.

A Babenberg hercegi család egyik tagjával kapcsolatban magyar vonatkozású emlékek is maradtak fenn: A család egyik sarjának, Andechs-Merániai Eckbert bambergi püspöknek a nővére volt ugyanis Gertrúd, II. András magyar király felesége. E családot nevezték Merániaknak. Övék volt többek között a bajor felvidéken, Passautól délre, az Inn folyó partján megépített Neuburg vára, valamint fél Tirol, Dalmácia, Isztria, és két burgund grófság is.

Eckbert püspök először pápai követként járt Esztergomban, majd miután részt vett a Sváb Fülöp király elleni összeesküvésben és császárgyilkosságban sógorához menekült. II. András a Szepességben ajándékozott neki birtokot. Eckbert II. Andrást elkísérte a keresztes hadakkal a Szentföldre is. Miután a pápa feloldotta az Eckbert fejére kimondott átkát, a püspök visszatérhetett Bambergbe és itteni várába. Később menedéket adott unokahúgának, Gertrúd és II. András lányának, az elűzött özvegy thüringiai őrgrófnénak: Árpád-házi Szent Erzsébetnek.