étel

Minden fiatal életében nagy esemény, amikor elérkezik az idő arra, hogy kirepüljön a családi fészekből és önállóvá váljon. Az első külön lakás (még ha csak egy albérlet is), fontos mérföldkő, hisz itt már a felnőtté vált gyermeknek kell gondoskodnia arról, hogy minden szükséges holmi meglegyen. 

Főleg igaz ez a konyhára, ahol rengeteg kisebb-nagyobb eszközre van szükség, még akkor is, ha nem tervezünk főzőmaratokonat rendezni. Nézzünk is néhány jótanácsot arra vonatkozóan, hogy melyek a legalapvetőbb felszerelések! 

Edények

Még a legkisebb, egyszemélyes háztartásban is szükség lesz néhány edényre. Bár egy nemrég saját lábra állt fiatal általában nem rendelkezik kimeríthetetlen bankszámlával, mégis érdemes inkább kevesebb, de jobb minőségű darabot vásárolni, például a Fiskars&Gerber termékek webáruházának edényei közül. De miket szerezzünk be pontosan?

Először érdemes a sort egy kisebb és egy nagyobb lábassal kezdeni, ezeket biztos, hogy gyakran fogjuk használni. Érdemes ugyancsak egy kisebb és egy nagyobb méretű serpenyőt is választani mellé. Ezekkel 1-2 személyre már nagyjából bármilyen ételt el tudunk készíteni, akár több napra való adagot is. 

Ha viszont szeretjük a leveseket vagy az olyan kiadósabb ételeket, mint a töltött káposzta, akkor szerezzünk be egy méretesebb fazekat is. Ez akkor is jól jöhet, ha vendégeket várunk, és nagyobb adagot készítünk. 

Opcionálisan vásárolhatunk még palacsintasütőt, ha pedig nemcsak főzőlappal, hanem sütővel is rendelkezünk, akkor jó hasznát vesszük a tepsiknek, jénai tálaknak is. 

Az előkészületekhez használt segédeszközök

Avagy minden olyan kellék, amire szükség van főzés előtt vagy közben. Idetartoznak többek között a kések, vágódeszkák, fakanalak, reszelők, keverők, spatulák, kenőecsetek, kézi habverők, hámozók, tálak, szeletelők, facsarók, és még hosszan lehetne folytatni a felsorolást. 

Itt viszont már érdemes átgondoltan válogatni, főleg ha szűkös a konyha és nincs hely a sokféle felszerelésnek. Ha például ügyesen tudunk késsel vékonyan hámozni, akkor lehet, hogy nem kell egy plusz hámozó, de ha gyakran sütünk süteményeket, akkor biztos, hogy kelleni fog egy kézi habverő, egy spatula és egy nyomózsák. 

A meglévő készleteinket persze mindig lehet tovább bővíteni, de első körben szorítkozzunk azokra, amiket tényleg nélkülözhetetlennek vélünk. 

Az étkezési kellékek

Mert a főzés után a tálalásra is gondolni kell! Alapvető, hogy legyen egy egységes tányérkészletünk, ami tartalmaz mély-, lapos- és kistányért. Ezenfelül szükség lesz egy villákból, késekből és kanalakból álló étkészletre is. 

Nem árt, ha van egy-egy laposabb tálca, amin süteményt vagy hidegtálat tudunk felszolgálni, illetve szerezzünk be kistálakat a szószok, savanyúságok számára. Végezetül ne feledkezzünk meg a merőkanalakról, rácsos spatulákról, húscsipeszekről sem, melyek segítségével ki lehet szedni az ételt a tányérokra.