A beutazás Ausztriába most nehezebb, mint korábban, hiszen a fokozott kockázattal látogatható országok közé tartozik. A határátlépés Ausztria osztrák magyar határ állomásain mindig a legújabb szabályok szerint történik. Ausztria ünnepnapok idején is betartatja a beutazási szabályokat. Cikkünk a január eleji állapotot mutatja, amikor a beutazás Ausztriába csak egyéni felelősséggel lehetséges, nem ajánlott. Ha mégis úgy döntünk, hogy utazunk, akkor az osztrák autópálya matrica 2022 évben érvényes díjait is meg kell néznünk.

Ausztria regisztráció

Konzuli védelemre még beutazás előtt regisztrálhatunk és a biztosítás megléte is nélkülözhetetlen. Ausztriába regisztráció akkor szükséges, ha nincs bemutatható PCR tesztünk és nem vagyunk háromszor az elfogadott oltások valamelyikével beoltva. Ebben az esetben a beutazás után azonnal 10 napos karanténba kell vonulnunk.

Utazás Ausztriába

A magyar védettségi igazolvánnyal nem léphetjük át a határt, kizárólag az alábbiakban ismertetett Ausztria beutazási szabályok szerint. Fontos odafigyelnünk arra is, hogy a határátlépéshez elfogadott vakcinák szélesebb skálán mozognak, mint amit a szolgáltatások, szálláshelyek elfogadnak, úgyhogy előre informálódnunk kell a célpont szabályairól. A várandósok és az orvos által igazoltan nem oltható személyek és a kísérővel utazó 12 éven aluli gyermekek mentesülnek a szabályok alól.

Ausztria beutazási szabályok tekintetében így rendelkezik

  • Kranténmentesen beutazhatunk, ha a 270 napnál nem régebbi két oltásról (Janssennél egyről) igazolást mutatunk be és rendelkezünk 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel. Ha ezek nem adottak, akkor elfogadják a 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolást is, de e mellé is be kell mutatnunk a 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet. Ha három oltásunk is van és a szükséges dokumentumokkal ezt igazolni is tudjuk, akkor nem kell PCR tesztet bemutatnunk.
  • Oltásnak itt kizárólag a Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson (Janssen), Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax, Novavax elfogadható.

Indulás előtt érdemes megnézni az aktuális helyzetet, hogy Ausztria beutazási feltételek szempontjából tett -e közzé valami változást.