kép

A vászonképek napjainkban igazán nagy népszerűségnek örvendenek, ami számunkra egyáltalán nem meglepő. Lehetővé teszik, hogy ne a boltban megvásárolható tucatképek kerüljenek a falra, hanem egy olyan egyedi grafika, ami sehol máshol nem látható.

A Vászonkép Szalon és az egyéb webáruházak ugyanis képesek akár a telefonodon lévő egyik fotót is rányomtatni a felületkezelt, speciális bevonattal ellátott, 100%-os pamut vagy poliészter anyagból készült vászonra.

Milyen előnyei vannak a vászonnak?

Először is azzal indítanánk, hogy a vászon sokkal tartósabb, mint bármilyen fotó- vagy plakátpapír. Az utóbbiak esetében nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy véletlenül szakadás keletkezzen rajtuk, arról nem is beszélve, hogy a nedvesség hatására a rájuk nyomtatott grafika is könnyedén elmosódhat. 

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a vászon texturált felülete sokkal érdekesebbé teszi az összképet, ráadásul még élénkebb is, mint a sima papír.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy kép akár úgy is rányomtatható, hogy több kisebb vászonra kerül elosztásra, amelyeket a falra, egymástól bizonyos távolságra felhelyezve igazán egyedi megjelenés kapható.

Mi a különbség a vászonkép és a vászonfotó között?

Bár ennek a két kifejezésnek a keresőbe történő beírásakor nem nagyon fedezhető fel differencia, de mégis különböznek egymástól. Hivatalosan a vászonkép egy vakrámára feszített, falra tehető termék, míg a vászonfotó csak egy vászonnyomat, ami nincs kifeszítve. 

Hogy mi az a vakráma? Egy szemből nem látható fa keret, amelynek a vastagsága határozza meg, hogy maga a nyomtatott kép mennyire fog elállni a faltól. A leggyakoribb általában a 2×4 és a 4×4 cm-es verzió, amelyet leginkább a nagyobb, 90 centiméternél szélesebb képeknél szoktak használni.

Hogyan tarthatók karban a vászonképek?

Ugyan a vászonképek hosszú-hosszú évekig megőrzik a tartósságukat, de ettől függetlenül ügyelni kell arra, hogy a megfelelő körülmények között legyenek tartva, hogy elkerülhetővé váljon az idő előtti minőségromlás.

A közvetlen napfénytől mindenképpen óvni kell őket, különben az anyag kopni kezd. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy sötét szobában kell rejtegetni a képeket, csupán arról van szó, hogy ne érje őket hosszú órákon keresztül erős napsütés.

Ami pedig a tisztításukat illeti, óvatosan kivitelezhető, de fontos, hogy ez ne nedves, hanem száraz ronggyal történjen meg. Ha netalántán véletlenül mégis víz kerülne a vászonra, akkor ügyelj arra, hogy egy száraz anyaggal minél előbb itasd fel a nedvességet!

Végül, de nem utolsósorban, a vászonképeket a túlzott melegtől, illetve a nedves környezettől is célszerű megóvni, mivel ezek a tényezők szintén rossz hatással lehetnek a tartósságukra. Kerüld az olyan helyeket a lakásban, ahol folyton ingadozik a hőmérséklet és a páratartalom.