szuperérzékenység

A szuperérzékenység kezelése több évtizede foglalkoztatja az embereket. A szuperérzékenyek társaiknál intenzívebben képesek érzékelni a hangokat, fényeket, ízeket, színeket, árnyalatokat, apró eltéréseket, mások érzéseit, hangulatát. Ezért hamar el is telítődnek, belefáradnak a zajba, zűrzavarba. Mélyen élik át érzéseiket. Gyorsan átlátnak mások szándékain. Ez a folyamat nem feltétlenül tudatos, így jók az intuícióik.

A szuperérzékenység kezelése annak megértésével kezdődik

A szuperérzékenyek egy zajos nap után csöndes elvonulásra vágynak. Kerülik a feszültséggel teli helyzeteket és rosszul viselik az élethelyzetek változásával járó stresszt. Összezavarja őket és nehezíti teljesítményüket mások rájuk koncentráló figyelme, gyűlölik az erőszakos, agresszív filmeket. Önérvényesítést tekintve nehéz helyzetük van, karrier tanácsadás során ezzel gyakran találkozom. Többnyire kreatív, produktív, figyelmes, körültekintő, intellektuálisan magasan fejlett emberek. Aki a leírásban esetleg magára ismer, hasznosnak találhatja az alábbi ötleteket.

Szuperérzékenység kezelése

 • Iktassunk be csöndes feszültség levezetős sétákat magunknak, ha lehet a természetben.
 • Adjunk magunknak elég időt a dolgok véghezvitelére. Próbáljunk olyan munkát, munkahelyszínt választani, ami bioritmusunkkal összeegyeztethető, ezzel is lehetőséget adni idegrendszerünknek a regenerálódásra
 • Egészséges ételeket és eleget együnk. Az éhség megterhelő az idegeknek. Feszültséget és koncentrációs problémákat eredményez.
 • Az otthonunkban legyen legalább egy olyan helység, ahol csönd van, ahova visszavonulhatunk, ahonnan kizárhatjuk a külvilágot.
 • Aludjunk minél többet. Az erős idegrendszeri aktivitás hamar kifáradáshoz, nyomott hangulathoz, zavarodottsághoz, koncentrációs nehézségekhez vezet. Az amúgy is csúcsra járatott szuperérzékeny idegek feszültségének legjobb csökkentője az alvás.
 • Naponta többször legalább pár percre figyeljük lélegzetünket és vegyünk nagy, mély levegőket. A tudatos, intenzív légzés feszültséget old, ellát oxigénnel, intenzíven regenerál, gyógyít, erősít.
 • Kapcsoljuk ki a Híreket. Érzékeny idegrendszerünknek nincs szüksége bombázó feszültségözönre még a tévéből is.
 • A külső-belső zaj lecsillapítására találjunk ki örömteli mantrákat, pl. „egészséges és boldog vagyok”. Próbáljunk ilyen mantrát ismételni, örömet okoz.
 • Rajzoljunk, írjunk, fessünk, építsünk, akkor is, ha úgy éreznénk, nem vagyunk jók ezekben. Belső világunk kifejezésére bármilyen alkotómunka kiváló.
 • Mondjuk valami dicséretet másnak. A látható öröm, amit a dicséret hallatán átélnek, nekünk is örömet okoz.
 • Agresszív, fölényes emberekkel kommunikáljunk távolságtartóan. Szálljunk ki egy vitává fajult helyzetből pédául így: „Most visszamegyek dolgozni.” (És menjünk is el.) Vagy: „Váltsunk témát.” (És tegyük is ezt.) Gyakoroljuk be a fordulatokat, ahogy megvédhetjük magunkat. „Ahhoz, hogy meg tudjam a munkát csinálni, szükségem van erre és erre.” Nagyon konkrétan mondjuk ki, hogy mire.
 • Engedjük meg magunknak a mély érzéseket. Az érzések átélése örömet okoz. De ne bízzunk abban, hogy érzéketlen embereket érzések útján meg tudunk győzni.
 • Használjunk zajcsökkentő fülhallgatót. A szuperérzékenység egyik jellemzője a zajokra való érzékenység, különösen azokra, amiket nem tudunk kontrollálni. Igyekezzünk kiszűrni a zavaró zajokat, hogy személyes nyugalmat teremthessünk magunknak.

Eredményként pedig várhatóan átlagon felül kreatív, problémamegoldó, produktív tagjává válunk munkahelyünknek, családunknak, társaságunknak.

Szeretettel,

Tomori Nóra – karrier-boldogsag.hu
karrier tanácsadó, életvezetési tanácsadó, coach