parképítés

A települések nagy része a városiasodásra törekszik, mert az megmutatja a modern szemléletet, egyben biztosítja a lehetőségeket. Minél élhetőbb egy hely, annál szívesebben laknak ott az emberek. A zöldterületen eltöltött szabadidő feltételeinek megteremtésére ma éppolyan nagy igény mutatkozik, mint a plazák hatalmas kínálatára. A zoldkoronagarden.hu weboldalon jól láthatjuk, hogyan lehet egy zöldterületet vonzóbbá,  használhatóbbá tenni.

Parkot építeni sokféle céllal lehet. Kialakíthatunk a zöld területeken sétálásra, kerékpározásra alkalmas felületeket, intézmények udvarait varázsolhatjuk esztétikusabbá, színvonalasabbá, vagy játszó és edzőhelyeknek adhatunk otthont. Minden esetben fontos, hogy a parképítés minden feltétele megvalósuljon.

Miről is szól a parképítés?

Képzeljünk csak el egy önkormányzati tulajdonban lévő, inkább gazzal, mint fűvel benőtt hatalmas, parlagon hagyott területet. Mi a funkciója? Leginkább az, hogy a környéken lakó kutyatulajdonosok szabadon engedhetik rajta kedvenceiket, ahol rendszerint a dolgukat is elvégzik. Éppen ezért nem szívesen engedjük itt szaladgálni gyermekeinket, nem terítenénk le egy takarót sem, hogy kicsit elmélázzunk a szabad levegőn, sőt, még az utat sem vágnánk le ezen keresztül, hogy hamarabb hazaérjünk, inkább megkerüljük, mert nem szeretnénk a talpunkon hazavinni semmit, ami nem tőlünk származik. Akinek nincs kutyája, annak inkább útban van egy ilyen terület, bántja a szemét az időnként erősen elburjánzó gaz, így egyáltalán nem kívánatos.

De mi történik ugyanezzel a területtel a parképítés után? Az, hogy általa végre élvezhetjük a természetet még a betontömbök között is, mert rengeteg lehetőséget kínál:

  • Ezentúl a kiépített járdákon átvághatunk rajta, ami akkor is nagy előny, ha semmi szabadidőnk egy kis lazulásra. A sebességünket csökkentve gyönyörködhetünk a gondozott virágágyásokba és jó érzéssel tölt el a rendezettsége, ami egyszerűen simogatja lelkünket.
  • Ha viszont a gyermekünk is velünk van és szeretnénk egy kicsit megpihenni a munkából hazatérve, nagyszerű lehetőséget adnak a telepített játszótéri játékok, padok. Egy óra múlva pihentebben és egy mozgástól egészségesen megfáradt gyermekkel térhetünk haza otthonunkba, ami a nap további részét valószínűleg bearanyozza.
  • Az egészségünkre is nagy hatással lehet, ha egy park közelében élünk. Könnyedén leugorhatunk egy kis kocogásra, igénybe vehetjük a sportpályákat, melyek a megfelelő burkolatok vagy műfű telepítés által optimális lehetőséget adnak a sportolásra.

A gaz helyett kialakított zöld gyep erősen csökkenti az allergiások tüneteit, az öntözőrendszer kiépítése pedig a gyönyörű, új növények, facsemeték gondozását is megoldja. A parkfenntartással megbízott cég pedig gondoskodik a játékok, a burkolat folyamatos biztonságáról, karbantartásáról és a növények ápolásáról, a fűnyírásról, ezzel boldogabbá, színesebbé téve egy lakónegyed életét.