magán életbiztosítás

Ha életbiztosításokról van szó, arról általában mindenkinek egyfajta jut eszébe. Már pedig azon kívül, hogy az esetleges elhalálozásunk után a kedvezményezettnek fizetnek még számtalan másféle életbiztosítás létezik. Sőt, olyan szerteágazó ez a biztosítási kategória hogy könnyen belezavarodhatunk, ha nem nézünk előtte alaposan utána vagy nem keresünk fel egy profi biztosítási tanácsadót.

Mit is jelent az életbiztosítás?

Az életbiztosítás minden olyan biztosítás típust takar, ami az életünkről szól, és halálozásunk esetén is fizet. Azonban ezeknek számtalanféle csoportja létezik, amiben csupán csak az esetleges elhalálozással kapcsolatos folyósítás a közös. Valójában az életbiztosítások – ahogy a nevében is található – az életünket és ezzel együtt a jólétünket is biztosíthatja. Pontosan emiatt több fő kategóriába sorolható, amelyeket érdemes végigvennünk és megfelelő információkat szereznünk róla, ugyanis egy jó és biztosításfüggetlen leírás nélkül nehezen tudnánk mi magunk is eldönteni melyiket választanánk. Ha valóban közérthető és részletes információkat szeretnénk a magán életbiztosításokról, akkor érdemes egy olyan teljesen független céget felkeresnünk mint a Grantis. Ám ezen kívül több ok miatt is érdemes átnézni ezért a Grantis magán életbiztosításokról szóló útmutatóját. Mikről olvashatunk benne?

Életbiztosítás típusok

A magán életbiztosításnak a már említett módon több típusa létezik. Ezek között a kockázati életbiztosítás az, amire elsőre mindenki gondolna. A kockázati életbiztosítás szinte kizárólag az elhalálozásunk után folyósít, illetve ebből az összegből rendezhetik hozzátartozóink az egyébként elég borsos temetési költségeket. Ugyanakkor az életbiztosítások világa nem fest valójában ennyire gyászosan. A kockázati életbiztosítás mellett a megtakarításos életbiztosításokra is érdemes figyelmet fordítani. Ez az a magán életbiztosítási forma, amellyel akár jelentős összegeket is félretehetünk. Ide tartozik például a nyugdíjbiztosítás is, amely a nyugdíjazásunkkor folyósít. Ugyanakkor más – nem csak nyugdíjra vonatkozó – megtakarítást is köthetünk ezen biztosítási csoporton belül. Az ilyen életbiztosítás nem csak halálesetkor, vagy a nyugdíjazáskor fizet de a 40 százalékot elérő rokkantság esetén is. Ebből a szempontból pedig a többségnek érdemes a kockázati életbiztosítás helyett a megtakarításos életbiztosítást választania. Ugyanakkor még ezen kategóriákon belül is számtalanféle lehetőség akad. Elég ha csak a nyugdíjbiztosítást nézzük, ahol alapvetően választhatjuk a fix kamatot adó nyugdíjbiztosítást, vagy a befektetési egységekhez köthető biztosítást…és még nem is beszéltünk a kiegészítő biztosítási csomagokról, na meg a biztosítók egyedi ajánlatairól.

A Grantis segít, hogy megtaláld a tökéletes magán életbiztosítást

Ez pedig szó szerint igaz. A Grantis tökéletesen érthető és logikus útmutatót készített, ahol részletesen leírja a magán életbiztosítások formáit és előnyeit, na meg a hátrányait is. Kertelés nélkül olvashatunk benne arról, hogy milyen összeggel melyik magán életbiztosítási forma éri meg a legjobban, és hogy mennyit kell havonta rááldozunk az adott magán életbiztosítás típusra. Ezen kívül megtudhatjuk, hogy mit jelentenek az olyan szakkifejezések, úgy mint a befektetési egységek, vagy a portfóliók. A Grantis ezen kívül profi tanácsadókkal várja az érdeklődőket, akiket egy ingyenes tanácsadás keretén belül megkérdezhetünk bármiről a biztosítások kapcsán. Segítenek személyre szabottan eligazodni a magán életbiztosítások sűrű erdejében is. Ezen kívül a Grantisnál még számtalan videó is segít nekünk a YouTubeon abban, hogy valóban jól dönthessünk. Ezért ha tényleg teljes körű informálást szeretnénk, unalmas klisék és száraz szakszövegek nélkül akkor mindenképp keressük fel a Grantis magán életbiztosításokkal foglalkozó menüpontját, nézzük meg az idevágó videókat és persze ha még mindig van kérdésünk, kérjünk visszahívást egy profi tanácsadásra.

Mit érdemes eldöntenünk, és számba vennünk ha magán életbiztosítást szeretnénk kötni?

A magán életbiztosítás megfelelő kiválasztásához nem elég ismerni a saját igényeinket. Az sem hátrány ha az igényeinken túl ismerjük például a hosszú- és a rövid távú céljainkat, valamint tisztában vagyunk a saját egészségi állapotunkkal, na és persze a hosszú távú anyagi lehetőségeinkkel. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő magán életbiztosítás kiválasztásakor például tudjuk előre, hogy tíz év múlva házat szeretnénk vásárolni, akkor olyan életbiztosítást kötünk amely esetleg – akár egy kiegészítő biztosítás keretén belül – de támogatja a házvásárlási törekvéseinket. A megtakarításos életbiztosítás például pont ilyen. Viszont ha tudjuk, hogy tíz év múlva nyugdíjba megyünk, akkor már lehet inkább a megtakarításos életbiztosításon belül a nyugdíjbiztosítást lesz érdemes választanunk. Szó volt a saját egészségi állapotunk megfelelő ismeretéről is. Ha az egészségünk eléggé instabil, és gyakran járunk orvoshoz vagy ha stresszes életmódot élünk, akkor lehet egy egészségbiztosítással kiegészített életbiztosítás lesz a legjobb megoldás számunka. Amikor pedig a munkahelyi ügyekről van szó, azt is vegyük ilyenkor számításba hol fogunk szerintünk tartani például tíz év múlva a karrierünkben? Ha jelenleg olyan munkahelyen vagyunk, amit csak ideiglenesen tervezünk és például nem is ad számunkra megfelelő havi fizetést, akkor lehet egy fix – alacsony kockázatú – biztosítást érdemes választani például, amely jóval olcsóbb mint a magas kockázatú, igaz sokkal nagyobb hozamot ígérő biztosítás. Azonban ha a karrierünk épp meredeken ível felfelé és még legalább tíz évünk van a nyugdíjig, akkor egy befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás tökéletes lehet – már ha a nyugdíjas éveinkre szeretnénk csak félretenni. A nyugdíjbiztosítás ugyanis csak a nyugdíjazáskor fizet. Ellenben például az önkéntes magánnyugdíjpénztárral. A Grantis ezeket a kérdéseket is segít megválaszolni, sőt segít kiszámolni hogy öt, vagy akár húsz év múlva a céljainkkal együtt körülbelül hol fogunk tartani várhatóan karrierben, és akár egészségben is. Vagyis az megfelelő informálás mellett, amit az útmutató tartalmaz egy ingyenes tanácsadáson még saját magunkról is többet megtudhatunk, mint azt gondolnánk. Érdemes tehát igénybe venni nem csak a Grantis útmutatóját, hanem a tanácsadását is.