kerékpár

A kerékpár szó hallatán mindenkiben más gondolatok ébrednek. Az viszont tény, hogy bár eddig is nagy népszerűségnek örvendett, manapság még inkább kimagasló a kereslet a különféle kétkerekű járgányok iránt. De mi lehet az oka annak, hogy a bicikli soha nem megy ki a divatból? Talán a következő sorokból választ kaphatunk a kérdésre.

Biciklizni jó!

Nyilván már mindenki hallotta azokat az előnyöket, amiket akkor tapasztalhatunk, hogyha a biciklit választjuk a négykerék helyett. Valóban megmentjük a bolygót, hogyha inkább kerékpárra pattanunk ahelyett, hogy befüstölnénk a környezetet kipufogógázzal? Egyénileg nyilván nem leszünk képesek ekkora változást előidézni, az viszont tény, hogy közlekedés szempontjából ez a legkörnyezetbarátabb eszköz és több szempontból a leghatékonyabb is. Kompromisszumok?

Természetesen azokból sincs hiány, hiszen a rossz időjárás könnyen áthidalhatatlan akadályt gördíthet elénk. Viszont annál nincs is jobb, mint kihasználni a kellemes időt és biciklire pattanni. Miért? A tekerés erősíti és karbantartja a testet és nem utolsó sorban a szellemet is. Leveszi a stresszt a vállunkról, már csak azért is, mert nem kell az autósközlekedés negatív hatásait elszenvednünk, ami különösen zavaró csúcsidőben a zsúfolt városi környezetben.

Kerékpáron bárhová eljuthatunk, csak azon múlik, hogy mennyire vagyunk elszántak. Megoldhatjuk a bevásárlást, de rendszeresen megtehetjük az oda-vissza utat a suliba, munkába stb. Nem mellesleg egyedülálló sporteszköznek számít. Akik ennek ellenére még mindig úgy gondolják, hogy ez nem elég indok ahhoz, hogy többször üljenek kerékpárra, azokat talán az egyre emelkedő üzemanyag árak fogják rákényszeríteni arra, hogy inkább a bicikli nyergét koptassák, amikor csak tehetik.

A kerékpár kiválasztása döntő tényező

Akár ódákat is zenghetünk a biciklizésről annak, aki egyszer kénytelen volt egy hosszabb út megtételére egy rosszul megválasztott bringa nyergén ülve. Az bizony könnyen elveszi az ember kedvét az egésztől.

Elsősorban a méret a lényeg. A testmagasságunkhoz megfelelő kerékpáron kényelmes a tekerés. Ezt követően igyekezzünk olyan típust választani, ami valóban a hasznunkra válik az adott környezetben. Az városi aszfalt királyoknak a city bike vagy egy trekking jó választás lehet. Az MTB-k alapvetően terepre készültek, de amolyan mindenesnek számítanak a megfelelő felszereltségű modellek, amikkel jól teljesíthetünk az aszfalton, de a terepen is könnyedén vehetjük az akadályokat.

Az elektromos kerékpár pedig már egy külön kategória, ami megreformálta a biciklizésről alkotott eddigi képet, új távlatokat nyitva meg ezzel a profik és kezdők előtt egyaránt.