robot fűnyíró

Egy önjáró fűnyíró az okos eszközök világában talán már nem is okoz akkora meglepetést. Azt elmúlt években azon kaptuk magunkat, hogy egyre kevesebb házimunkát kell saját magunknak elvégezni, vagy legalábbis lényegesen könnyebbek lettek a „a munkavégzés körülményei”. Kezdetben még csak a mosogatás feladatát vállalta át tőlünk a mosogatógép, mára azonban már a porszívózás mellett, nagyon sok más otthoni feladat is előre programozható, automatizálható lett.

A fűnyíró robot remek társunk lesz a kerti munkában

A modern technológia egyi legújabb vívmánya az önjáró fűnyíró vagy fűnyíró robot. A robot porszívó után azonban talán nem is akkora meglepetés ennek a technikai újításnak a megjelenése sem. Bár a kert valamivel nehezebb terepnek tekinthető, mint egy lakás nappalija, ha odafigyelünk a fűnyíró robot vásárlásánál, szinte bármilyen kertbe találhatunk megfelelő darabot.

Talán az egyetlen kivétel egy több részből, esetleg szintből álló, tagolt udvar – azonban az esetleges leejtők és emelkedők jelentette akadályokat könnyedén át tudja hidalni, egészen 70%-os emelkedési meredekségig. A megmunkálandó területet a határoló kábelek kihelyezésével tudjuk kijelölni: az önjáró fűnyíró ezen keretek között fogja a munkát elvégezni.

Hogyan működik az önjáró fűnyíró?

Első lépésként a telepítőhelyet, azaz a töltőállomást kell kiépíteni, valamilyen olyan helyen, ahol védve van az időjárás viszontagságaitól. Ide fog visszajárni a fűnyíró robot az akkumulátorait tölteni, hogy aztán a határoló kábelek által meghatározott területen elvégezze a fűnyírást. A töltőállomásra az úgynevezett határoló kábel vezeti vissza minden alkalommal.

Az önjáró fűnyíró számos biztonsági funkcióval van ellátva, például egy esetleges borulás vagy nem várt akadályba ütközés esetén azonnal leáll. A levágott füvet nemcsak egyszerűen kiszórja, hanem addig aprítja, amíg olyan kicsi nem lesz, hogy még a legjobb minőségű gyepen sem látszik meg. Ezzel a technikával pedig mulcsozza a gyepünket, így nekünk még a trágyázással sem kell foglalkoznunk.